4 Δεκέμβριος 2014, 17:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Δεκέμβριος 2014, 17:40

Πάνω από 100 σπάνια παιδικά παιχνίδια στον «Ελληνικό Κόσμο»

 • Πάνω από 100 σπάνια παιδικά παιχνίδια στον «Ελληνικό Κόσμο»
  Ένα τσίγκινο πλοίο Arnold 4-Funnel Liner που χρονολογείται περίπου το 1930. Αντιπροσωπεύει τη χρυσή εποχή των πολυτελών πλοίων και των κρουαζιερόπλοιων, προτού διαδοθούν τα αεροπορικά ταξίδια.
 • Πάνω από 100 σπάνια παιδικά παιχνίδια στον «Ελληνικό Κόσμο»
  Το σπάνιο μαύρο αρκουδάκι με το όνομα Pat χρονολογείται περίπου το 1910. Το αρκουδάκι Nora από ανοιχτόχρωμο μοχέρ φοράει λευκή μάλλινη φούστα, πλεκτό πουλόβερ, εσώρουχα και μπότες, έχει ομπρέλα από μετάξι και χρονολογείται από το 1908.
 • Πάνω από 100 σπάνια παιδικά παιχνίδια στον «Ελληνικό Κόσμο»
  Ένα τσίγκινο καρουσέλ με κούκλες, το οποίο τροφοδοτείται από μια ατμομηχανή. Περιλαμβάνει τέσσερα άσπρα άλογα με αναβάτες. Είναι κατασκευασμένο στη Γερμανία τη δεκαετία του 1930.
 • Πάνω από 100 σπάνια παιδικά παιχνίδια στον «Ελληνικό Κόσμο»
  Ένα κουρδιστό τσίγκινο παιχνίδι που αναπαριστά τον Τσάρλι Τσάπλιν. Βρίσκεται στο αυθεντικό εικονογραφημένο κουτί με καπάκι και χρονολογείται στη δεκαετία του 1930. Το ίδιο ακριβώς παιχνίδι εκτίθεται και στο Μουσείο Παιδικής Ηλικίας του Λονδίνου.
 • Πάνω από 100 σπάνια παιδικά παιχνίδια στον «Ελληνικό Κόσμο»
  Ένα πολύ σπάνιο μοβ τσίγκινο ρομπότ της εταιρείας Masudaya (Ιαπωνία) που λειτουργεί με μπαταρίες, στο αυθεντικό κουτί του. Είναι κατασκευασμένο στα τέλη της δεκαετίας του 1950 με αρχές του 1960.
 • Πάνω από 100 σπάνια παιδικά παιχνίδια στον «Ελληνικό Κόσμο»
  Ένας ιδιαίτερος τσίγκινος γορίλας που πυροβολεί από την εταιρεία Masudaya (Ιαπωνία). Λειτουργεί με μπαταρίες και κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1950. Στο αυθεντικό κουτί του υπάρχει και ένα πιστόλι και τρία βέλη.

Στη διάσημη ταινία κινουμένων σχεδίων Toy Stories τα παιδικά παιχνίδια ζωντανεύουν, έχουν τη δική τους προσωπικότητα και χτίζουν μια ολόκληρη ιστορία. Χρόνια μετά τη μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία, και τις συνέχειες που ακολούθησαν, κάποιες άλλες ιστορίες παιχνιδιών έρχονται να αφηγηθούν παιδικά βιώματα. 

Το «Toy Stories», που εγκαινιάζεται στις 5 Δεκεμβρίου στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», είναι μια έκθεση η οποία παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και περιλαμβάνει περισσότερα από 100 σπάνια παιχνίδια ανεκτίμητης χρηματικής (αλλά κυρίως συναισθηματικής) αξίας. 

Κούκλες με απαλές ξανθές κοτσίδες που κατασκευάστηκαν από τον αγαπημένο γλύπτη του Ναπολέοντα, μαύρα λούτρινα αρκουδάκια, μαριονέτες με μηχανισμούς που πρωταγωνίστησαν σε διεθνείς τηλεοπτικές σειρές αλλά και δεκάδες άλλα παιχνίδια θα περιμένουν υπομονετικά μικρούς και μεγάλους επισκέπτες. Μερικά από αυτά έχουν φτιαχτεί από άσημους κατασκευαστές αλλά αργότερα κατέκλυσαν τον κόσμο. Άλλα έγιναν από ευτελή υλικά και όμως διατηρούνται σε άψογη κατάσταση.

Τα παιχνίδια που θα πάρουν τις θέσεις τους στις προθήκες του πολιτιστικού ιδρύματος είναι δάνεια από τον ΣΟΦΙΑ (Σύνδεσμος Οργανωμένων Φιλολογικών και Ιστορικών Αρχείων) που διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες συλλογές στον κόσμο.

Το παλαιότερο κομμάτι της συλλογής που θα παρουσιαστεί στον «Ελληνικό Κόσμο» είναι μια κούκλα του 17ου αιώνα. Σε περίοπτη θέση βρίσκονται μια κούκλα με το ονοματεπώνυμο Jumeau Triste ηλικίας 134 ετών, μια άμαξα του 1870, ένας Μίκι Μάους καουμπόι του 1930 και ένα κουκλόσπιτο της δεκαετίας του 1950.

Τα παιχνίδια όμως είναι ζωντανά, και όσο κι αν φαντάζει απίστευτο εξελίσσονται και έχουν να διηγηθούν πολλές και ενδιαφέρουσες ιστορίες. Για παράδειγμα, πότε ο Κεν ερωτεύτηκε την Μπάρμπι; Γιατί οι αρχαίοι Έλληνες αφιέρωναν τις κούκλες με τις οποίες έπαιζαν στις θεές που λάτρευαν; Ποια η σχέση του κλασικού λούτρινου αρκουδιού, του teddybear, με τον Αμερικανό πρόεδρο Θίοντορ Ρούσβελτ; Ποια η σχέση του Τιτανικού με την κατασκευή παιχνιδιών;

Εκτός από τις παραπάνω απορίες στις οποίες σκοπεύει να απαντήσει, η έκθεση ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα εμπλουτίζεται με αφιερωματικές ενότητες. Στον «Ελληνικό Κόσμο» θα τοποθετηθεί ένα ξεχωριστό γλυπτό του Βαγγέλη Λιουδάκη κατασκευασμένο από παιχνίδια, θα οργανωθεί σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκδηλώσεων, ενώ οι γονείς θα ενημερωθούν για το πώς να επιλέγουν σωστά παιχνίδια.

 Ημέρες και ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Δευτέρα-Πέμπτη 9:00-13:30 | Παρασκευή 9:00-20.00 | Σάββατο 11:00-16.00 | Κυριακή 10:00-18:00.
 Εισιτήρια: ενήλικες 5 ευρώ, παιδιά 3 ευρώ.
 Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»: Πειραιώς 254, Ταύρος.