2 Δεκέμβριος 2014, 11:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Δεκέμβριος 2014, 11:27

Δύο σενάρια για το «μαχαίρι» στο ΕΚΑΣ

  • Δύο σενάρια για το «μαχαίρι» στο ΕΚΑΣ

Το υπουργείο Εργασίας έχει επεξεργασθεί δύο σενάρια για την αναδιάρθρωση του ΕΚΑΣ, μέτρο που αφορά 230.000 χαμηλοσυνταξιούχους οι οποίοι σήμερα λαμβάνουν το συγκεκριμένο επίδομα.

Το πρώτο σενάριο αφορά στη μείωση των δικαιούχων, μέσω της ελάττωσης των εισοδηματικών ορίων. Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, το όριο για το ατομικό φορολογητέο εισόδημα βρίσκεται στα 9.884 ευρώ, ενώ το εισόδημα που προέρχεται μόνο από συντάξεις διαμορφώνεται στα 8.472 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα είχε ζητήσει ο πήχης να τεθεί στα 6.500 ευρώ.

Για τις όποιες αλλαγές στα εισοδηματικά όρια θα ληφθούν υπόψη τα φετινά εισοδήματα, που θα δηλωθούν το 2015.

Το δεύτερο σενάριο είναι να μπει φρένο σε όσους συνταξιούχους το άθροισμα της κύριας σύνταξης μαζί με το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) ξεπερνάει ένα ποσό, πιθανότατα τα 700 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση θα κόβεται το επιπλέον ποσό.

Με αυτόν τον τρόπο - όπως υποστηρίζουν υπηρεσιακοί παράγοντες - θα αντιμετωπισθεί και μία από τις χρόνιες στρεβλώσεις του ΕΚΑΣ, όπου χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι με την ελάχιστη σύνταξη και το ΕΚΑΣ παίρνουν περισσότερα από συνταξιούχους που έχουν περισσότερα έτη ασφάλισης.