2 Δεκέμβριος 2014, 11:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Μάρτιος 2015, 18:57

Μήνυμα Ιβάν Σαββίδη για τη Γενοκτονία σε συνέδριο στη Μόσχα

  • Μήνυμα Ιβάν Σαββίδη για τη Γενοκτονία σε συνέδριο στη Μόσχα
    Έλληνες σύνεδροι και επισκέπτες του συνεδρίου: Ν. Σιδηρόπουλος, Α. Σαχμπάζοφ, Κ. Ζελίλοφ, Α. Σοποβάλοφ, Γ. Μελανιφίδης, Κ. Φωτιάδης, Θ. Γιαννίτση

Νίκος Σιδηρόπουλος – Ανταπόκριση από τη Μόσχα

Με τη συμμετοχή επιστημόνων, πολιτικών και κοινωνικών παραγόντων από διάφορες χώρες του κόσμου όπως η Αρμενία, η Ελλάδα, το Ισραήλ, το Ιράκ, η Ρωσία και η Σερβία, πραγματοποιήθηκε το περασμένο σαββατοκύριακο στη Μόσχα το διεθνές φόρουμ με τίτλο «Η Γενοκτονία στην ιστορική μνήμη των λαών και στους σύγχρονους πληροφοριακούς πολέμους». 

Τους συνέδρους χαιρέτισαν ο Σεργκέι Μιρόνοφ, πρόεδρος του κόμματος «Δίκαιη Ρωσία», και η υπεύθυνη για τα ανθρώπινα δικαιώματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας Έλλα Παμφίλοβα.

Με θέμα «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου (1914-1923) και η αντανάκλασή της στη σύγχρονη μαζική συνείδηση» μίλησε από το βήμα του συνεδρίου ο ιστορικός Κωνσταντίνος Φωτιάδης, συγγραφέας του έργου Ιστορία της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και διοργανωτής της έκθεσης «Πόντος – Δικαίωμα στη μνήμη».

Εκ μέρους του Ιβάν Σαββίδη, προέδρου της Ομοσπονδίας Εθνικοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της Ρωσίας, χαιρετισμό απηύθυνε στο συνέδριο ο πρόεδρος τους Συλλόγου των Ελλήνων της Μόσχας Αρχιμήδης Σαχμπάζοφ.

Στο μήνυμά του ο Ιβάν Σαββίδης ανέδειξε τις εγκληματικές ενέργειες των Νεοτούρκων κατά του ελληνισμού του Πόντου καλώντας τον κόσμο να καταθέσει τον προβληματισμό του για δράση, ώστε να μην επαναληφθούν οι τραγωδίες του παρελθόντος. Ο Ι. Σαββίδης μίλησε «εκ μέρους της ελληνικής διασποράς της Ρωσίας» και του ίδιου προσωπικά.

Είπε μεταξύ άλλων στο μήνυμά του ο Ιβάν Σαββίδης:

«Η Γενοκτονία δεν είναι μόνο έγκλημα ενάντια σε ένα λαό με τα έθιμά του και την πίστη του, είναι έγκλημα ενάντια στο μέλλον, ενάντια στην πολιτισμική εξέλιξη. Εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί, κατεστραμμένες ζωές των συγγενών τους, αγέννητα παιδιά. Δυστυχώς, ανάλογες σελίδες υπάρχουν στην ιστορία πολλών λαών.

»Για τους Έλληνες το θέμα της Γενοκτονίας πονάει και είναι επίκαιρο εδώ και πολλά χρόνια. Στην ιστορική μας μνήμη για πάντα θα μείνουν τα τραγικά γεγονότα της περιόδου 1914-1923, όταν ως αποτέλεσμα των εγκληματικών πράξεων των Νεοτούρκων εκτελέστηκαν εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες του Πόντου. Η μνήμη της Γενοκτονίας έγινε μέρος του γενετικού μας κώδικα και μεταδίδεται από γενιά σε γενιά.

»Σήμερα, όταν στον κόσμο επικρατεί άστατη πολιτική κατάσταση με πολεμικές συγκρούσεις (Μέση Ανατολή, Ουκρανία), όταν χάνουν τις ζωές τους απλοί άνθρωποι, πρέπει να προβληματιστούμε για το τι πρέπει να πράξουμε για να μην επαναληφθούν τα τραγικά γεγονότα του παρελθόντος.

»Εύχομαι σε όλους καρποφόρα διεξαγωγή του συνεδρίου για την επεξεργασία της στρατηγικής των κοινών κινήσεων, οι οποίες θα θυμίσουν στη διεθνή κοινότητα τον βασικό σκοπό της ανθρώπινης ύπαρξης. Και ο σκοπός αυτός είναι η ίδια η ζωή και η ειρήνη ανάμεσα στους λαούς του πλανήτη μας».