2 Δεκέμβριος 2014, 08:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Δεκέμβριος 2014, 08:59

Στα χέρια της Δικαιοσύνης η ζωή του Νίκου Ρωμανού

  • Στα χέρια της Δικαιοσύνης η ζωή του Νίκου Ρωμανού

Συνεχώς επιδεινούμενη είναι η κατάσταση της υγείας του 21χρονου Νίκου Ρωμανού, ο οποίος –σύμφωνα με τη γιατρό Λίνα Βεργοπούλου– αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο για επικίνδυνες και θανατηφόρες αρρυθμίες, νεφρική και εγκεφαλική ανεπάρκεια. Ο Νίκος Ρωμανός βρίσκεται στην 22η ημέρα απεργίας πείνας διαμαρτυρόμενος γιατί δεν του δίνεται άδεια να παρακολουθήσει τα μαθήματα στη σχολή στην οποία πέρασε.

Παρά την κρισιμότητα της κατάστασης της υγείας του Νίκου Ρωμανού, χθες ο αρμόδιος εισαγγελέας πρότεινε εκ νέου την απόρριψη του αιτήματός του για εκπαιδευτική άδεια. Η οριστική απόφαση αναμένεται να ληφθεί το μεσημέρι, που θα συνεδριάσει το Δικαστικό Συμβούλιο Πειραιά.

Με ερώτηση στη Βουλή που κατέθεσε χθες εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Τάσος Κουράκης ζητεί παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης, ενώ διάβημα στον υπουργό Δικαιοσύνης έκαναν η Ζωή Κωνσταντοπούλου και η Βασιλική Κατριβάνου.

Αθανασίου: Δεν μπορώ να παρέμβω στην υπόθεση Ρωμανού

Ο Χαράλαμπος Αθανασίου επανέλαβε από το βήμα της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, την αδυναμία του να παρέμβει στην περίπτωση του κρατούμενου Νίκου Ρωμανού.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης αποκάλυψε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με τον υπουργό Παιδείας ώστε ο Νίκος Ρωμανός να μπορεί να παρακολουθεί τα μαθήματα μέσω τηλεδιασκέψεων, «μέχρι να βρεθεί κάποια λύση». Προανήγγειλε επίσης αλλαγές στον σωφρονιστικό κώδικα σχετικά με αντίστοιχα ζητήματα καθώς, όπως είπε, «όταν έρθει ο σωφρονιστικός κώδικας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή θα ακούσουμε όλες τις απόψεις και θα νομοθετήσουμε ανάλογα».

Την ομόθυμη άποψη της επιτροπή της Βουλής να διασφαλιστεί το δικαίωμα της μόρφωσης στον έγκλειστο Νίκο Ρωμανό όπως και σε κάθε Έλληνα πολίτη, εξέφρασε ο προεδρεύων της Επιτροπής, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος.

Εκδηλώσεις αλληλεγγύης

Σε συνέντευξη Τύπου στο θέατρο «Εμπρός» καλούν στις 11:30 οι γονείς του Νίκου Ρωμανού και του Γιάννη Μιχαηλίδη που βρίσκεται επίσης σε απεργία πείνας. Νέα πορεία αλληλεγγύης οργανώνεται από τη νεολαία ΣΥΡΙΖΑ και αλληλέγγυους πολίτες στις 6 το απόγευμα στο Μοναστηράκι.

Εν τω μεταξύ, ανακοίνωση με την οποία διαμαρτύρονται για την αστυνομοκρατία στο «Γεώργιος Γεννηματάς» εξέδωσαν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί

«Το δικαίωμα στη ζωή είναι κορυφαίο ατομικό δικαίωμα. Κανένας γιατρός δεν δικαιούται, σύμφωνα και με τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας, να ενεργεί αντίθετα στη βούληση του ασθενούς» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) για την περίπτωση του Νίκου Ρωμανού.