1 Δεκέμβριος 2014, 23:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Δεκέμβριος 2014, 23:28

Ναυάγησε το σχέδιο για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream

  • Ναυάγησε το σχέδιο για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream
    Πούτιν και Ερντογάν δίνουν τα χέρια κατά τη σημερινή συνάντησή τους στην Άγκυρα

Τελεία και παύλα στα σχέδια κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream έβαλε σήμερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δείχνει διστακτικότητα και δεν δίνει το «πράσινο φως» για την υλοποίηση του και την Βουλγαρία που δεν δίνει την άδεια της για να περάσει το έργο από τα εδάφη της.

«Εάν η Ευρώπη δεν θέλει να προχωρήσει στην υλοποίηση του South Stream, τότε δεν θα προχωρήσουμε στην υλοποίησή του» είπε με το γνωστό ύφος του ο Ρώσος Πρόεδρος από την Άγκυρα, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν «καθώς εξακολουθούμε να μην έχουμε λάβει την άδεια της Βουλγαρίας, σκεφτόμαστε ότι στην παρούσα κατάσταση η Ρωσία δε μπορεί να προχωρήσει στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου».

Παρόλα αυτά είπε ότι είναι διατεθειμένος να οικοδομήσει «έναν κόμβο διαμετακομιδής φυσικού αερίου» στα ελληνοτουρκικά σύνορα προκειμένου να προμηθεύσει την Ευρώπη με φυσικό αέριο και να την αποζημιώσει για την εγκατάλειψη των σχεδίων του South Stream.

Το τέλος του South Stream επιβεβαίωσε και ο διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom, Αλεξέι Μίλερ. «Το σχέδιο έχει τελειώσει. Αυτό είναι».

Ο αγωγός, η κατασκευή του οποίου υπολογιζόταν ότι θα κόστιζε 40 δισεκατομμύρια δολάρια, επρόκειτο να διασχίσει την περιοχή του Εύξεινου Πόντου και να καταλήξει στη νότια Ευρώπη.