1 Δεκέμβριος 2014, 21:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Δεκέμβριος 2014, 21:02

Ντόναλντ Τουσκ: Ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

  • Ντόναλντ Τουσκ: Ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
    Ντόναλντ Τουσκ και Χέρμαν βαν Ρομπάι κατά την τελετή παραλαβής-παράδοσης

Στα χέρια του Πολωνού πρώην πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ βρίσκεται από σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς ανέλαβε τα καθήκοντα του προέδρου.

Ο 57χρονος πολιτικός, που διαδέχεται τον Χέρμαν βαν Ρομπάι, δεσμεύτηκε ότι θα ακολουθήσει σκληρή γραμμή στην εξωτερική πολιτική και ζήτησε να επιδειχθεί αποφασιστικότητα για τον τερματισμό της οικονομικής κρίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η Ευρώπη πρέπει να διασφαλίσει τα σύνορά της και να υποστηρίξει στη γειτονιά τους αυτούς που μοιράζονται τις αρχές μας» είπε ο κεντροδεξιός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη διάρκεια της σύντομης τελετής παράδοσης-παραλαβής και πρόσθεσε πως «το ευρώ είναι πλεονέκτημά μας, όχι μειονέκτημα». Επιπλέον ο Ντόναλντ Τουσκ επισήμανε ότι ο επόμενος χρόνος θα είναι κρίσιμος για τις σχέσεις της Ευρώπης με τις ΗΠΑ.

Ο Χέρμαν βαν Ρομπάι εξήρε τον Τουσκ χαρακτηρίζοντάς τον «άνδρα με εμπειρίες και σοφία, έναν πραγματικό Ευρωπαίο, ένα ανοικτό μυαλό και μια ανοικτή καρδιά», ενώ του χάρισε το καμπανάκι που χρησιμοποιούσε κατά την έναρξη των συνεδριάσεων των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, από την πλευρά του, χάρισε στον προκάτοχό του ένα αντικείμενο από κεχριμπάρι, ένα υλικό που όπως είπε στην Πολωνία συμβολίζει την καλή τύχη.

Ο Πολωνός πολιτικός θα αντιμετωπίσει την πρώτη του πρόκληση στις 18-19 Δεκεμβρίου, όταν οι 28 ηγέτες της ΕΕ θα επιχειρήσουν να βρουν πεδίο συνεννόησης όσο αφορά στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου επενδύσεων, που θα έχει στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη.