7 Δεκέμβριος 2014, 13:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Φεβρουάριος 2015, 15:41

Τον έκανε... Πόντιο η μουσική και την υπηρετεί 50 χρόνια!

  • Τον έκανε... Πόντιο η μουσική και την υπηρετεί 50 χρόνια!

Τη ζωή του και την επαγγελματική του σταδιοδρομία «χάραξαν» ο ρυθμός της λύρας και οι παθιασμένες φιγούρες των Πόντιων χορευτών. Αν και δεν ήταν ποντιακής καταγωγής ο Θανάσης Καρατζάς, γεννημένος και μεγαλωμένος στο Κιλκίς –ίσως την πιο ποντιογενή περιοχή της Ελλάδας–, από μικρό παιδί ριγούσε με την ποντιακή μουσική και τους χορούς, τους οποίους κατά κόρον παρακολουθούσε σε γάμους και σε εκδηλώσεις της περιοχής του.

Πενήντα χρόνια πέρασαν από τότε, διάστημα κατά το οποίο ο Θανάσης Καρατζάς υπηρέτησε την ποντιακή μουσική με το αγαπημένο του όργανο, το αρμόνιο. Ο ίδιος νιώθει σήμερα δικαιωμένος για την επιλογή του, αφού η μουσική που υπηρέτησε τον αντάμειψε ικανοποιητικά. Κέρδισε χρήματα και είχε την τύχη να παίξει μουσική στην Ελλάδα αλλά και σε χώρες του εξωτερικού με κορυφαίους Πόντιους ερμηνευτές.

«Έκλεβε» το ακορντεόν του αδελφού του

Ήταν δεν ήταν έξι χρονών ο Θανάσης Καρατζάς όταν πρωτοπήρε στα χέρια του το ακορντεόν του μεγαλύτερου αδελφού του. Ο τελευταίος έλειπε από το σπίτι και ο μικρός βρήκε την ευκαιρία να το πάρει και να δοκιμάσει να βγάλει και ο ίδιος τους μαγευτικούς ήχους που άκουγε.

«Από έξι χρονών “έκλεβα” το ακορντεόν του αδελφού μου και έπαιζα μόνος μου στο σπίτι. Με την εξάσκηση σιγά-σιγά κατάφερα να βγάζω μελωδίες, χωρίς να με διδάξει κανείς», είπε στο pontos-news.gr ο Θανάσης Καρατζάς.

Για πρώτη φορά σε κοινό έπαιξε στα 9 του, σε ποντιακό γάμο, όπου τον είδε ο πατέρας του, ενθουσιάστηκε και κατέβηκε στη Θεσσαλονίκη για να του αγοράσει ακορντεόν. Από τότε ξεκίνησε να παίζει κάθε εβδομάδα σε ποντιακούς γάμους.

Δίπλα σε μεγάλους Πόντιους καλλιτέχνες

Σταθμό στην επαγγελματική σταδιοδρομία του αποτέλεσε η επίσκεψη στο Κιλκίς του ιδιοκτήτη του ποντιακού κέντρου «Κορτσόπον» της Αθήνας, ο οποίος έψαχνε να βρει τον γνωστό στη βόρεια Ελλάδα Πόντιο καλλιτέχνη Μιχάλη. Ο 17χρονος τότε Θανάσης Καρατζάς έδειξε στον Αθηναίο επιχειρηματία πού βρισκόταν ο Μιχάλης, κι όταν εκείνος του ζήτησε να τον συνοδεύσει μουσικά, ο επιχειρηματίας ενθουσιάστηκε και ζήτησε να κατέβουν και οι δύο στην Αθήνα και να παίξουν στο μαγαζί του.

Από τότε ξεκίνησε η καλλιτεχνική του σταδιοδρομία, στη διάρκεια της οποίας έπαιξε μουσική δίπλα σε πολύ γνωστούς Πόντιους καλλιτέχνες, όπως ο Χρύσανθος, ο «πατριάρχης» της ποντιακής μουσικής Γώγος Πετρίδης, ο Κωστίκας Τσακαλίδης, ο Θόδωρος Παυλίδης, ο Γιώργος Κουγιουμτζίδης, ο Παναγιώτης Ασλανίδης κ.ά.


Ο Θανάσης Καρατζάς (αριστερά) με τον Στέλιο Διονυσίου και τον επιχειρηματία Άγγελο Δελλή

«Στα πενήντα χρόνια που ασχολούμαι με τη μουσική, σε διάφορα κέντρα έπαιξα λαϊκά, αλλά και άλλα παραδοσιακά τραγούδια, εκτός από τα ποντιακά που αποτέλεσαν τη βάση της μουσικής μου. Μου έχει μείνει ανεξίτηλο ότι μόλις το γυρνούσαμε στο ποντιακό, όλο το μαγαζί σηκωνόταν στο πόδι. Σε κάποια φάση έπαιζα με τον γνωστό Μανώλη Αγγελόπουλο και έγινε πανζουρλισμός στο μαγαζί όταν αρχίσαμε να παίζουμε ποντιακά», μας είπε ο Θανάσης Καρατζάς.

Στην καριέρα του έχει γράψει μουσική για πολλά ποντιακά τραγούδια, αλλά και για ταινίες σχετικά με τον ποντιακό ελληνισμό, όπως Ο ξεριζωμός των Ποντίων, Κρίμα, Σεβνταλήδες κ.ά.

Έχει κάνει περιοδείες με Πόντιους καλλιτέχνες στην Αυστραλία, τη Σουηδία, τη Γερμανία και το Βέλγιο, ενώ από το 1996 μέχρι σήμερα παίζει μουσική σε ποντιακές εκπομπές τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών της Θεσσαλονίκης.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης