7 Δεκέμβριος 2014, 15:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Δεκέμβριος 2014, 14:39

2ο Ποντίων League: «Ούλ’ εντάμαν να εφτάμαν είναν ομάδα»

  • 2ο Ποντίων League: «Ούλ’ εντάμαν να εφτάμαν είναν ομάδα»

H διεξαγωγή ενός φιλικού ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ των νεολαιών του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου» και του Συλλόγου Ποντίων Πολίχνης αποτέλεσε την αφορμή για τη «γέννηση» του «Ποντίων League», του ποδοσφαιρικού τουρνουά που διεξάγεται για δεύτερη συνεχή χρονιά και στο οποίο μετέχουν σύλλογοι Ποντίων από το νομό Θεσσαλονίκης.

Ο πρόεδρος του τμήματος Νεολαίας των «Ακριτών του Πόντου» Δημήτρης Δαμιανίδης είχε την ιδέα, την είπε ένα απόγευμα μέσω τηλεφώνου στον γενικό γραμματέα Δημήτρη Χάνδρο και αμέσως «αγκαλιάστηκε» από ολόκληρο το Διοικητικό Συμβούλιο. Αμέσως ξεκίνησαν οι επαφές με άλλους συλλόγους, και πολύ σύντομα το τουρνουά πήρε σάρκα και οστά.

Μάλιστα, φέτος συμμετέχουν σ’ αυτό περισσότερες ομάδες (δώδεκα έναντι οκτώ πέρυσι), ενώ είναι περισσότερο οργανωμένο ολόκληρο το τουρνουά. Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές έχουν δελτία, οι «άρχοντες των αγώνων» είναι επαγγελματίες χαμηλών κατηγοριών, σε κάθε αγώνα ενεργοποιούνται εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού για τυχόν ατυχήματα, ενώ υπάρχουν και συγκεκριμένοι ποδοσφαιρικοί κανόνες, για τη θεσμοθέτηση των οποίων φρόντισε ο Δημήτρης Χάνδρος.

Τη χαρά της συμμετοχής απολαμβάνουν δεκατέσσερις ποδοσφαιριστές από κάθε ομάδα, οι οποίοι πηγαίνουν αποφασισμένοι για τη νίκη σε κάθε αγώνα. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες είναι ηλικίας μεταξύ 25 και 35 ετών, ωστόσο ο νεαρότερος είναι 18 και ο μεγαλύτερος 45.

Όπως είπε στο pontos-news.gr ο Δημήτρης Δαμιανίδης, απώτερος στόχος των διοργανωτών είναι το τουρνουά να αποτελέσει θεσμό, να διευρυνθεί με τη συμμετοχή συλλόγων και από άλλες περιοχές της Μακεδονίας, και να δημιουργηθεί μια μικτή Ποντίων, η οποία να δώσει φιλικούς αγώνες με τμήματα Κ18 επαγγελματικών ποδοσφαιρικών ομάδων.

Γνωριμία και ένωση μέσω του αθλητισμού

«Ούλ’ εντάμαν να εφτάμαν είναν ομάδα» είναι το μότο του 2ου Ποντίων League και αυτό ακριβώς θέλουν να πετύχουν οι διοργανωτές του, σύμφωνα με τον Παναγιώτη Χούμκοσλη, υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων της νεολαίας των «Ακριτών του Πόντου».

Στόχος είναι αυτό να πραγματοποιηθεί μέσω του αθλητισμού, ο οποίος αποτελεί κομμάτι του πολιτισμού. «Η κεντρική ιδέα και το όραμα του τουρνουά είναι να έρθουμε πιο κοντά μεταξύ μας, χωρίς καμία άλλη σκοπιμότητα», συμπλήρωσε από την πλευρά του ο Γιάννης Τοκμακίδης, μέλος του ΔΣ Νεολαίας των «Ακριτών του Πόντου».


Από τον τελικό του 1ου Ποντίων League

Για τους μεγαλύτερους είναι αρκετά δύσκολο να… προλάβουν μέσα στον αγώνα τους πιτσιρικάδες, ωστόσο απολαμβάνουν κι αυτοί τη χαρά της συμμετοχής. «Έχω τρία παιδιά και συμμετέχω για να ενισχύσω την πρωτοβουλία. Χαίρομαι πολύ που παίζω μαζί με παιδιά 18-20 χρονών. Δεν τους προλαβαίνω, βέβαια, αλλά μ’ αρέσει που είμαι εδώ», είπε στο pontos-news.gr ο 42χρονος Λευτέρης Δαμιανίδης. «Η προσπάθεια είναι πολύ σημαντική, διότι γνωριζόμαστε με παιδιά από άλλους συλλόγους. Μ’ αρέσει το τουρνουά και τα δίνω όλα μέσα στο γήπεδο», ανέφερε από την πλευρά του ο 20χρονος Μιχαλάκης από τις Συκιές.

Η κερκίδα δίνει τον παλμό

Σε κανέναν αγώνα οι αθλητές δεν είναι μόνοι, αφού τις προσπάθειές τους παρακολουθούν συγγενείς, φίλοι και μέλη των συλλόγων. Από τις κερκίδες ζουν με πάθος το παιχνίδι, ενώ αρκετοί μεγαλύτεροι σε ηλικία δεν παραλείπουν να δίνουν συμβουλές, αλλά και να εμψυχώνουν τους μικρούς σε ηλικία αθλητές. Να σημειώσουμε ότι τον περσινό τελικό παρακολούθησαν περισσότερα από 150 άτομα.

«Είμαι εδώ γιατί μ’ αρέσει να βλέπω τα παιδιά να παίζουν μπάλα και κυρίως να γνωρίζονται με μέλη άλλων συλλόγων. Μάλιστα, φέτος βλέπω έντονο πάθος για τη νίκη», είπε με χαμόγελο η Χρύσα Χατζηπαπαθεοδωρίδου, η οποία συχνά εμψυχώνει την ομάδα των «Ακριτών του Πόντου», του συλλόγου στον οποίο είναι μέλος.

Στον περσινό τελικό η ομάδα του Φιλύρου κέρδισε αυτήν της Αυγής με 4-2 στην παράταση και αναδείχθηκε πρωταθλήτρια. Φέτος οι δύο ομάδες συγκεντρώνουν πάλι τα προγνωστικά, μαζί με αυτήν της Πολίχνης.


Τα τρόπαια του 1ου Ποντίων League

To 2o Ποντίων League θα ολοκληρωθεί στο τέλος της άνοιξης του 2015, μετά τα πολλά παιχνίδια που θα διεξαχθούν μεταξύ των 12 ομάδων οι οποίες είναι χωρισμένες σε τρεις ομίλους. Οι δύο πρώτες ομάδες από κάθε όμιλο και οι δύο καλύτεροι τρίτοι περνούν στην επόμενη φάση.

Οι αγώνες διεξάγονται κάθε βράδυ στις 9:00 στα γηπεδάκια της Ακαδημίας «Λέοντες», δίπλα στην περιφερειακή οδό, στην Ευκαρπία. Χορηγός επικοινωνίας είναι το pontos-news.gr, από το οποίο μπορείτε να παρακολουθείτε το πρόγραμμα των αγώνων. Δείτε ΕΔΩ το πρόγραμμα των αγώνων της α΄ φάσης.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης