Ο Τσίπρας δεν... τσίμπησε το δόλωμα Βενιζέλου για τρόικα και Πρόεδρο

  • Ο Τσίπρας δεν... τσίμπησε το δόλωμα Βενιζέλου για τρόικα και Πρόεδρο
    Φωτ.: Παντελής Σαΐτας / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παρά το γεγονός ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος πέταξε αρκετές σπόντες στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για να… τσιμπήσει σε θέματα εσωτερικής πολιτικής, ο Αλέξης Τσίπρας (δημόσια τουλάχιστον) δεν του έδωσε την ευκαιρία να μετατρέψει τη συνάντηση για τα εθνικά θέματα ως προάγγελο συναίνεσης σε θέματα Προεδρίας και τρόικας. 

Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος μπροστά στις κάμερες προτού ο Αλέξης Τσίπρας μπει στο γραφείο του Ευάγγελου Βενιζέλου στο υπουργείο Εξωτερικών. «Βλέπω μεγάλο ενδιαφέρον, ελπίζω να είναι για τα κρίσιμα εθνικά θέματα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας για να απαντήσει προβοκατόρικα ο Ευάγγελος Βενιζέλος: «Υπάρχει αγωνία για εθνική συναίνεση, που εκφράζεται από τα ΜΜΕ».

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για την πορεία των ελληνοτουρκικών και για το Κυπριακό.

«Είναι θέση αρχής ότι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής πρέπει να βρίσκονται έξω από το πλαίσιο της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης», είπε στους δημοσιογράφους. Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την πλευρά της Άγκυρας. 

Παράλληλα, ζήτησε να καταστεί σαφές στην τουρκική πλευρά ότι οι κινήσεις του «Μπαρμπαρός» εντός της κυπριακής ΑΟΖ αποτελούν μείζονα πρόκληση, και ότι το σκάφος θα πρέπει να απομακρυνθεί προκειμένου να οδηγηθούμε ξανά σε μια διαδικασία διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού. Όσον αφορά στην επικείμενη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, στην Αθήνα, ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε τον προβληματισμό του όχι για την ουσία του «εργαλείου», αλλά για τη χρονική συγκυρία, δεδομένης της παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «πρέπει να υπάρχει αρραγές εσωτερικό μέτωπο», καθώς ο κατάλογος των εθνικών θεμάτων είναι ανοιχτός. «Φροντίζουμε για την αποκλιμάκωση και για την προστασία των εθνικών συμφερόντων», κατέληξε.