1 Δεκέμβριος 2014, 13:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Δεκέμβριος 2014, 17:20

Χοροί και μνήμες στο Αντάμωμαν 2014 της ΕΠΟΝΑ (φωτο-βίντεο)

  • Χοροί και μνήμες στο Αντάμωμαν 2014 της ΕΠΟΝΑ (φωτο-βίντεο)

Κάποια λίγα λεπτά άντεξαν οι φίλοι της Ένωσης Ποντιακής Νεολαίας Αττικής δίχως χορό. Πριν καλά-καλά βάλει μπρος ο Ηλίας Υφαντίδης για να ζεστάνει τη λύρα του, δεκάδες Πόντιοι είχαν ανέβει στην πίστα. Έγιναν ένα, χορευτικά, για να γιορτάσουν το Αντάμωμάν τους.
 

Γεμάτη η αίθουσα στο Περιστέρι από κόσμο, παρά τις δύσκολες εποχές. Κάτι που αναγνώρισε η ΕΠΟΝΑ, τα μέλη της οποίας με τόσο κόπο έστησαν το γλέντι τους που όμως, όπως κάθε χρόνο, είχε και φέτος μια ηθική και αξιακή πλευρά: Την αναγνώριση της συνεισφοράς Ποντίων πρώτης και δεύτερης γενιάς στον πολιτισμό.

Πράγματι, η χαρά της συνεύρεσης διά του χορού διακόπηκε για λίγο, προκειμένου να παρουσιαστεί το αφιέρωμα της ΕΠΟΝΑ σε δύο κορυφαίους λυράρηδες της Ματσούκας, τον Στάθη Βενιαμίδη (Βενιάμς) και τον Απόστολο Αθανασιάδη ή Αποστολίκα.

Στη σύντομη εισαγωγή του, ο πρόεδρος της ΕΠΟΝΑ Αλέξανδρος Εφραιμίδης ανέδειξε τη συμβολή των προσωπικοτήτων αυτών, απλών ανθρώπων αλλά τόσο σημαντικών, στη μεταφορά του μουσικού τους πλούτου και τον εμποτισμό της κυρίως Ελλάδας.


Ο πρόεδρος της ΕΠΟΝΑ, Αλέξανδρος Εφραιμίδης

Οι ιστορίες τους, αποτέλεσμα επίμονης και μακράς έρευνας πολλών μηνών, περιγράφηκαν στα βίντεο που έφτιαξαν τα μέλη της ΕΠΟΝΑ αποτίοντας φόρο τιμής στους ανθρώπους «που εκτός από τη βαλίτσα τους και τα πράγματά τους έφεραν από την πατρίδα, στη νέα πατρίδα, έναν μουσικό πολιτισμό», όπως είπε στο pontos-news.gr ο Αλ. Εφραιμίδης. «Για να μάθουν οι νέοι που δεν γνωρίζουν, ποια ήταν τα θεμέλια που στερέωσαν την ποντιακή μουσική παράδοση πριν από 90 χρόνια».

Μέσα από ασπρόμαυρες φωτογραφίες, πλούσια αφήγηση και ανέκδοτες ηχογραφημένες μουσικές των λυράρηδων Βενιαμίδη και Αθανασιάδη, που μάλιστα διανεμήθηκαν στο κοινό σε μορφή CD, ζωντάνεψε η μνήμη τους.

     
Στάθης Βενιαμίδης, Απόστολος Αθανασιάδης

Αξία έχει εδώ να βάλουμε πλάι-πλάι αυτή τη δημιουργική δουλειά της ΕΠΟΝΑ, τιμή στους προγόνους, τις αξίες και την παράδοση που υπηρέτησαν, με το ευρηματικό βίντεο κινουμένων σχεδίων στην ποντιακή διάλεκτο, στο οποίο ακόμα και οι Γαλάτες ήρωες... ποντιοποιούνται. Αυτά τα παιδιά πάνε στο μέλλον διατηρώντας την παράδοση.

Μάλιστα η επιλογή των μουσικών που διασκέδασαν τον κόσμο δεν ήταν καθόλου τυχαία. Όλοι συνδέονται με κάποιον τρόπο με τον Αποστολίκα και τον Βενιάμς. Είτε διατέλεσαν μαθητές τους είτε τους μελέτησαν διεξοδικά, προερχόμενοι και οι ίδιοι από την Ματσούκα. Νέοι και γηραιότεροι: Ισαάκ Τηλικίδης (τραγούδι), Κώστας Σιαμίδης (λύρα), Κώστας Γαβράς (λύρα-τραγούδι), Ηλίας Υφαντίδης (λύρα-τραγούδι), Γιώργος Κουλαξουζίδης (λύρα), Γιάννης Πολυχρονίδης (νταούλι), Παναγιώτης Κοπαλίδης (νταούλι), Χριστόφορος Κοσμίδης (αγγείο), Κώστας Φουλίδης (πλήκτρα).

            
Ηλίας Υφαντίδης, Παναγιώτης Κοπαλίδης 

Στο Αντάμωμαν της ΕΠΟΝΑ βρέθηκαν ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Γιάννης Αντωνιάδης και ο πρόεδρος ΣΠΟΣ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων Γιώργος Βαρυθυμιάδης.


Γιάννης Αντωνιάδης, Γιώργος Βαρυθυμιάδης

Εκπροσωπήθηκαν, διά προέδρων ή μελών, οι: Ένωση Ποντίων Περιστερίου, Εύξεινος Λέσχη Αχαρνών και Αττικής «Ο Καπετάν Ευκλείδης», Χορευτικός Όμιλος Ποντίων «Σέρρα», Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης, Σύλλογος Ποντίων «Αργοναύτες-Κομνηνοί», Σύλλογος Ποντίων Λαυρίου Αττικής «Ο Μιθριδάτης», Σύλλογος Ποντίων Ασπροπύργου «Οι Ακρίτες του Πόντου», Σύλλογος Ποντίων Μαγούλας και Ασπροπύργου, Σύλλογος Ποντίων Αμαρουσίου και Αττικής «Νίκος Καπετανίδης», Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αιτωλοακαρνανιτών εκ Πόντου «Αξέχαστες Πατρίδες», Σύλλογος Ποντίων Ελευσίνας «Νέα Τραπεζούντα», Ένωση Ποντίων Πειραιώς και Πολιτιστικός Σύλλογος Περιστερίου «Πολύμνια».

Και του χρόνου!

Gallery