1 Δεκέμβριος 2014, 12:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Δεκέμβριος 2014, 12:05

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Τριχόπουλος

  • Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Τριχόπουλος

Απεβίωσε σήμερα το πρωί ο Δημήτρης Τριχόπουλος, ο σπουδαίος γιατρός, ερευνητής και ακαδημαϊκός που άφησε τη σφραγίδα του στην ιατρική επιστήμη εντός κι εκτός της Ελλάδας, υπηρετώντας την με πάθος.

Γεννημένος στην Αθήνα το 1938, μεγάλωσε μέχρι τα 17 στο Βόλο και στη συνέχεια επέστρεψε στην πρωτεύουσα για να δώσει εισαγωγικές εξετάσεις.

Ήταν γιος γιατρού, οπότε ήταν σχεδόν μονόδρομος να ωθηθεί προς αυτή την επαγγελματική κατεύθυνση. Ο πατέρας του ήθελε να τον δει χειρουργό αλλά όπως είχε δηλώσει ο ίδιος πριν από χρόνια... δεν είχε ταλέντο στα χέρια.

Σπούδασε ιατρική στην Αθήνα, ειδικεύτηκε στην παθολογία, τη μικροβιολογία, τη δημόσια υγεία και επιδημιολογία στα πανεπιστήμια της Αθήνας, του Λονδίνου, του Χάρβαρντ και της Οξφόρδης.

Με το ερευνητικό του έργο, ο Δημήτρης Τριχόπουλος έχει ρίξει φως στο ρόλο του παθητικού καπνίσματος στην εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα, στο συσχετισμό μεταξύ του ψυχολογικού άγχους και της στεφανιαίας νόσου καθώς και στην αναγνώριση διατροφικών και άλλων παραγόντων ως επικίνδυνων για την ανάπτυξη διαφόρων μορφών καρκίνου και άλλων ασθενειών.

Ο καθηγητής που κατά καιρούς τιμήθηκε με σειρά βραβείων για τη συμβολή στην ιατρική έρευνα ήταν παντρεμένος με την καθηγήτρια Διατροφής και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, δρ. Αντωνία Τριχοπούλου.