1 Δεκέμβριος 2014, 11:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Δεκέμβριος 2014, 11:38

Αναμένοντας την απάντηση της τρόικας, με το μάτι στις κάλπες

  • Αναμένοντας την απάντηση της τρόικας, με το μάτι στις κάλπες

To ηλεκτρονικό μήνυμα της τρόικας που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές εξελίξεις περιμένει από ώρα σε ώρα η κυβέρνηση. Και αυτό γιατί εάν η απάντηση της τρόικας είναι θετική, τότε η κυβέρνηση θα έχει μεν μπροστά της δύο «πονοκεφάλους» να αντιμετωπίσει, αλλά θα μπορέσει να κερδίσει τον απαραίτητο για εκείνη πολιτικό χρόνο.

Εάν όμως οι απαιτήσεις –ακόμη και μετά από αυτές τις μεγάλες υποχωρήσεις– συνεχιστούν, τότε τα πράγματα θα οδηγηθούν σε αδιέξοδο που θα ανατρέψει τους όποιους σχεδιασμούς.

Ο πρώτος πονοκέφαλος αφορά το με ποιον τρόπο θα περάσουν τα νέα μέτρα. Το πιθανότερο είναι να πάνε στη Βουλή ως τροπολογία στον προϋπολογισμό. Σε αυτήν την περίπτωση η ψήφισή του στις 7 Δεκεμβρίου θα είναι επί της ουσίας ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Εάν δεν βγαίνουν οι ημερομηνίες, τότε θα κατατεθούν στις αρχές του χρόνου (σε ένα άρθρο) μαζί με τη νέα συμφωνία, επισπεύδοντας επί της ουσίας την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.

Αυτά είναι τα επτά αγκάθια

Ειδικότερα, το e-mail που έστειλε η κυβέρνηση στην τρόικα, περιλαμβάνει τα εξής 7 σημεία:

1. Αύξηση ΦΠΑ στον τουρισμό, και συγκεκριμένα στις διανυκτερεύσεις των ξενοδοχείων. Ο συντελεστής σήμερα είναι 6,5% και είναι πολύ πιθανόν να φτάσει στο 10%. Η τρόικα ζητούσε αύξηση του συντελεστή στο 13%. Ανοικτό φαίνεται να είναι το ενδεχόμενο (αν επιμείνει η τρόικα) να αυξηθεί ο χαμηλός ΦΠΑ 6,5% και σε άλλα προϊόντα.

2. Πάγωμα συντάξεων για τη διετία 2016-2017. Μετά από το ήδη νομοθετημένο πάγωμα, έως το τέλος του 2015, προβλεπόταν η δυνατότητα αυξήσεων σε συνάρτηση με την αύξηση του ΑΕΠ και τον πληθωρισμό.

3. Αύξηση στα 20 χρόνια των ελάχιστων ετών ασφάλισης (από 15 που είναι σήμερα) αλλά μόνο για τους γεννηθέντες από το 1975 και μετά.

4. Κατάργηση των συντάξεων πριν από τα 62, αλλά με εφαρμογή του μέτρου από το 2019 με τριετή μεταβατική περίοδο.

5. Το ΕΚΑΣ θα κοπεί και θα δίνεται με νέα κριτήρια.

6. Νέοι εισαγωγικοί μισθοί στο Δημόσιο. Θα ισχύσουν από 1/1/2015 και θα εξισώνουν δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αλλά μόνο για τους νεοπροσλαμβανόμενους.

7. Κατάργηση της προσωπικής διαφοράς από 1/7/2015 και περικοπή επιδομάτων και υπερωριών.