1 Δεκέμβριος 2014, 09:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Δεκέμβριος 2014, 09:16

Έντονη αντίδραση του ΣΕΤΕ σε αύξηση του ΦΠΑ στη τουριστική διαμονή

  • Οι Ρώσοι τουρίστες «ψηφίζουν» Ελλάδα και το 2017

Συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσει σήμερα στη μία μετά το μεσημέρι το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης αναμένεται να αναφερθεί αναλυτικά στις επιπτώσεις που θα έχει η αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στις τουριστικές αφίξεις και στα τουριστικά έσοδα.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΣΕΤΕ η απώλεια εσόδων για τον ελληνικό τουρισμό από ενδεχόμενη αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στις υπηρεσίες τουριστικής διαμονής από το 6,5% στο 13% θα ανέλθει στα 1,5 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται πως εφέτος οι διεθνείς αφίξεις τουριστών ξεπέρασαν τα 23 εκατ. τουριστών, παρουσιάζοντας αύξηση 15% σε σχέση με το 2013.

Ωστόσο ο ΣΕΤΕ εκτιμά πως ο ενδεχόμενος διπλασιασμός του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία θα οδηγήσει σε μείωση κατά τουλάχιστον 2 εκατ. των ξένων επισκεπτών το 2015 με, παράλληλη, απώλεια εσόδων άνω του 1,5 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται πως ο τζίρος που αφορά στις υπηρεσίες διαμονής στα ξενοδοχεία υπολογίζεται στα 5 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση εκτιμά πως από την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στις υπηρεσίες τουριστικής διαμονής από το 6,5% στο 13% θα εισπράξει πρόσθετα 200 εκατ. ευρώ.