30 Νοέμβριος 2014, 11:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Νοέμβριος 2014, 13:05

Αίγυπτος: Νεκροί και οργή για την αθώωση Μουμπάρακ

  • Βίντεο: Russia Today

Καζάνι που βράζει θυμίζει για μια ακόμα φορά η Αίγυπτος. Αυτή τη φορά την οργή των πολιτών πυροδότησε η δικαστική απόφαση που αθωώνει τον πρώην ηγέτη της χώρας Χόσνι Μουμπάρακ και τους στενούς συνεργάτες του για τις δολοφονίες διαδηλωτών κατά την εξέγερση στην Ταχρίρ το 2011.

Πάνω από 1.000 διαδηλωτές κατέβηκαν το Σάββατο στο κέντρο του Καΐρου, στη μεγαλύτερη συγκέντρωση διαμαρτυρίας από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο Αμπντέλ αλ-Σίσι. Ακολούθησαν σφοδρές συγκρούσεις με την αστυνομία η οποία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και αντλιών νεκρού.

Ανταποκριτές που βρίσκονται στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα μιλούν για τουλάχιστον δύο νεκρούς χωρίς ωστόσο να μπορούν να επιβεβαιώσουν αν τα θύματα πυροβολήθηκαν. Έναν νεκρό δίνει ο υπεύθυνος των δυνάμεων ασφαλείας ενώ άλλες πηγές αυξάνουν τον αριθμό σε πέντε.  

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα - όπως «κάτω το στρατιωτικό καθεστώς» - κατά του Μουμπάρακ και του σημερινού προέδρου αλ-Σίσι.

Δημοσιογράφοι του Reuters και του Γαλλικού πρακτορείου ανέφεραν ότι πάνοπλοι αστυνομικοί χτυπούσαν τους διαδηλωτές στις γωνίες και τους οδηγούσαν μαζικά σε κλούβες. Τουλάχιστον 100 συνελήφθησαν, ανάμεσά τους και πολλοί δημοσιογράφοι.