Η υπόκλιση του Πάπα στον Οικουμενικό Πατριάρχη

 • Η υπόκλιση του Πάπα στον Οικουμενικό Πατριάρχη
  Φωτ.: Sedat Suna / EPA
 • Η υπόκλιση του Πάπα στον Οικουμενικό Πατριάρχη 2
  Φωτ.: Sedat Suna / EPA
 • Η υπόκλιση του Πάπα στον Οικουμενικό Πατριάρχη 3
  Φωτ.: Sedat Suna / EPA
 • Η υπόκλιση του Πάπα στον Οικουμενικό Πατριάρχη 4
  Φωτ.: Sedat Suna / EPA

Με παρατεταμένες κωδωνοκρουσίες υποδέχθηκε το Φανάρι τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας σε μία επίσκεψη που, πλέον, θεωρείται ιστορική. Ο Πάπας Φραγκίσκος, μετά τις συναντήσεις που είχε στην Άγκυρα στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του στην Τουρκία, βρίσκεται από το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη επιβεβαιώνοντας την βαθιά φιλία που τον συνδέει με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

«Με χαρά, τιμή και ευγνωμοσύνη σας υποδέχομαι», είπε στον Ποντίφικα ο Πατριάρχης συμπληρώνοντας ότι ήρθε από την παλαιά στη νέα Ρώμη γεφυρώνοντας συμβολικά τη Δύση με την Ανατολή, σε μια κρίσιμη εποχή για την ανθρωπότητα. Από τη μεριά του ο Πάπας, στην αντιφώνησή του, εξέφρασε την εγκάρδια ευχαρίστησή του για την αδελφική υποδοχή που του επιφύλαξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου η συγκίνηση κορυφώθηκε όταν κλείνοντας την ομιλία του ο Ποντίφικας υποκλίθηκε λέγοντας «...και θα σας παρακαλούσα να ευλογήσετε εμένα και την Εκκλησία μου».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τον ασπάστηκε και οι δύο προκαθήμενοι βγήκαν από τον ιερό ναό. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του amen.gr Νίκο Μαγγίνα, η υπόκλιση του Πάπα θύμισε σε όλους την αιφνιδιαστική ενέργειά του τον περασμένο Μάιο, στην συνάντηση που είχαν στα Ιεροσόλυμα, όταν μέσα στο Ναό της Αναστάσεως έσκυψε και φίλησε το χέρι του Οικουμενικού Πατριάρχη. Όπως όλα δείχνουν πρόκειται για ένα ακόμα βήμα στην επαναπροσέγγιση του διαλόγου μεταξύ των δύο εκκλησιών που ξεκίνησε πριν από 50 χρόνια.

Η επίσκεψη του προκαθήμενου της Καθολικής Εκκλησίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο θα κορυφωθεί την Κυριακή με την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία για τη θρονική εορτή του Αγίου Ανδρέα, ιδρυτή της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης. Αμέσως μετά, στην Αίθουσα του Θρόνου, ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα υπογράψουν κοινή Διακήρυξη, ανάλογη με εκείνη που υπέγραψαν στην πρόσφατη συνάντησή τους στα Ιεροσόλυμα.