29 Νοέμβριος 2014, 17:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Νοέμβριος 2014, 17:43

Τι συζήτησαν Βενιζέλος-Τσαβούσογλου στην Άγκυρα

  • Τι συζήτησαν Βενιζέλος-Τσαβούσογλου στην Άγκυρα
    Ευ. Βενιζέλος και Μεβλούτ Τσαβούσογλου μπροστά στη φωτογραφία που απεικονίζει τον Ελ. Βενιζέλο και τον Μουσταφά Κεμάλ κατά την τελετή υπογραφής του Συμφώνου Ελληνοτουρκικής Φιλίας

Το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας ζήτησε από την Άγκυρα ο Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος μετά την συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Από πλευράς του, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ευ. Βενιζέλο, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία δεν έχει αντίρρηση στο θέμα της συνεργασίας Ελλάδας- Κύπρου-Αιγύπτου. Ο  Βενιζέλος απάντησε ότι η συνεργασία δεν έχει επιθετικό χαρακτήρα εναντίον της Τουρκίας. Η πρόσκληση για συμμετοχή της Τουρκίας είναι πάντα ανοικτή, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Βενιζέλος είπε ότι οι συνομιλίες δυστυχώς διακόπηκαν γιατί βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσβολή εναντίον των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Όπως ανέφερε, προϋπόθεση για την επανέναρξη των συνομιλιών είναι να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι οι εργασίες γεώτρησης δεν έχουν καλή πρόθεση. «Αφού θέλετε λύση γιατί δεν επικεντρώνεστε σε αυτό;», συμπλήρωσε. 

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε μεταξύ άλλων:

1. Οι συνομιλίες, δυστυχώς, διακόπηκαν γιατί βρίσκεται σε εξέλιξη μία προσβολή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο και, ως εκ τούτου, είναι καθήκον όλων μας να λάβουμε τις αναγκαίες κοινές πρωτοβουλίες για την υποστήριξη των συνομιλιών. Αλλά αυτό προϋποθέτει το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και να διακοπεί η προσβολή που βρίσκεται σε εξέλιξη.

2. Θα οργανωθεί και στην Αθήνα, την επόμενη εβδομάδα, την Παρασκευή, ένα πολύ σημαντικό επιχειρηματικό φόρουμ, το οποίο θα επιτρέψει τη συνεργασία σε όλους τους κρίσιμους τομείς.

3. Έχει συμφωνηθεί η κατανομή των εσόδων από την αξιοποίηση των φυσικών πόρων να είναι ευνοϊκότερη για την τουρκοκυπριακή κοινότητα, έως ότου υπάρξει σύγκλιση των επιπέδων του ΑΕΠ μεταξύ των δυο πλευρών.

4. Έχουμε αποφασίσει να κατασκευάσουμε ένα μεγάλο τζαμί ως δημόσιο έργο, ως δημόσιο θεσμό, στην Αθήνα.