28 Νοέμβριος 2014, 18:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Νοέμβριος 2014, 18:34

Αυξάνουν και τον ΦΠΑ για να γυρίσει η τρόικα!

  • ΔΕΗ: Επιστρέφει ως «δώρο» διπλάσιο πάγιο στους καλοπληρωτές!

Το πλεονέκτημα του ελληνικού τουρισμού σκοπεύει να χτυπήσει η τρόικα. Όσο και αν φαίνεται απίστευτο, στο στόχαστρο έχει βρεθεί το μοναδικό τμήμα της ελληνικής οικονομίας που πάει καλά.

Σύμφωνα με τα όσα συζητήθηκαν στο Μαξίμου, στη συνάντηση του πρωθυπουργού, του Ευάγγελου Βενιζέλου και του υπουργού Οικονομικών, η κυβέρνηση αποδέχτηκε την άνοδο του ΦΠΑ σε μεσαίο και χαμηλό επίπεδο!

Εάν αυτό οριστικοποιηθεί, έρχονται αυξήσεις σε μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών που σήμερα είναι στο 6,5% και θα εκτοξευτούν στο 8% ή στο 10%. Ενδεικτικά, την ανιούσα πρόκειται να πάρει ο τιμοκατάλογος των φαρμάκων, των διανυκτερεύσεων σε ξενοδοχεία, των θεατρικών παραστάσεων, των βιβλίων, των εφημερίδων και περιοδικών. Η κυβέρνηση, ωστόσο, απορρίπτει το σενάριο αύξησης του ΦΠΑ στα φάρμακα ενώ το ΠΑΣΟΚ μιλά μόνο για τον ΦΠΑ στα ξενοδοχεία. 

Όλα αυτά επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση έχει διαγράψει για τα καλά τις κόκκινες γραμμές και τα δίνει όλα για να επιστρέψει η τρόικα.

Οι δανειστές έχουν ξεκαθαρίσει ότι περιμένουν «ισχυρές δεσμεύσεις από την κυβέρνηση για μια σειρά ζητημάτων». Τέτοια ανοιχτά ζητήματα είναι το δημοσιονομικό κενό του 2015, μια αξιόπιστη μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό και στο καθεστώς ΦΠΑ για αγορές προϊόντων, καθώς και αλλαγές στο νόμο για τις ρυθμίσεις δόσεων οφειλών προς την εφορία και στα Ταμεία.

«Υπάρχει πίεση χρόνου και θα πρέπει στο πολύ σύντομο προσεχές διάστημα να ξεκινήσουν τα τεχνικά κλιμάκια για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση», αναφέρουν με νόημα.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο συνήθως λαλίστατος Ευάγγελος Βενιζέλος δεν έκανε δηλώσεις. Ο δε υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, όταν ρωτήθηκε –σε συνομιλία με δημοσιογράφους– αν ισχύουν οι πληροφορίες περί αύξησης του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ, απάντησε: «πολλά γίνονται, πολλά γίνονται».