28 Νοέμβριος 2014, 18:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Νοέμβριος 2014, 18:21

Διεθνές συνέδριο για τις γενοκτονίες στη Μόσχα με τη συμμετοχή του Κ. Φωτιάδη

  • Διεθνές συνέδριο για τις γενοκτονίες στη Μόσχα με τη συμμετοχή του Κ. Φωτιάδη

Νίκος Σιδηρόπουλος – Ανταπόκριση από τη Μόσχα 

Στη ρωσική πρωτεύουσα διεξάγεται διεθνές συνέδριο με τον τίτλο «Η Γενοκτονία στην ιστορική μνήμη των λαών και στους σύγχρονους πληροφοριακούς πολέμους». Ανάμεσα στους προσκεκλημένους είναι αντιπρόσωποι από την Ελλάδα και εξέχουσες προσωπικότητες των Ελλήνων της Ρωσίας: Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Εθνικοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της Ρωσίας Ιβάν Σαββίδης, ο Αρχιμήδης Σαχμπάζοφ, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Μόσχας, και η διευθύντρια του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου της Μόσχας Θεοδώρα Γιαννίτση.

Ιδιαίτερη αξία έχει η συμμετοχή στο συνέδριο του καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κώστα Φωτιάδη, ο οποίος αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος του επιστημονικού του έργου στη διαλεύκανση των γκρίζων σελίδων της ιστορίας που έχουν σχέση με τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Κατά την παραμονή του στη Μόσχα ο Κ. Φωτιάδης επισκέφθηκε την Ελληνική Λέσχη «Ρωμιοσύνη». Η συνάντηση του καθηγητή με τους Έλληνες της Μόσχας έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Τα μέλη της Λέσχης οργανώνουν κάθε χρόνο, στις 19 Μαΐου, εκδηλώσεις μπροστά στο Προξενείο της Τουρκίας στη ρωσική πρωτεύουσα.

Οι Έλληνες της Ρωσίας στηρίζουν τις προσπάθειές τους για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων στις μελέτες Ελλήνων ιστορικών, όπως αυτές του Κώστα Φωτιάδη. Η συνεργασία των ελληνικών συλλόγων με τους μελετητές της ποντιακής ιστορίας και η συμμετοχή στα διεθνή φόρουμ θα συνδράμουν στην επίλυση του ποντιακού ζητήματος.