28 Νοέμβριος 2014, 13:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Νοέμβριος 2014, 13:41

Η Σμύρνη μέσα από φωτογραφίες, από το Σύλλογο Μικρασιατών Σύρου

  • Η Σμύρνη μέσα από φωτογραφίες, από το Σύλλογο Μικρασιατών Σύρου

Το νέο ημερολόγιο του Συλλόγου Μικρασιατών Σύρου επιχειρεί για τετάρτη συνεχή χρονιά να κάνει ένα νοητό ταξίδι στις αλησμόνητες πατρίδες. Μετά τα παράλια της Μικράς Ασίας, το Αϊβαλί και την Κωνσταντινούπολη, σειρά έχει φέτος η Σμύρνη, το κόσμημα της Ιωνίας.

Το νέο ημερολόγιο ξυπνά μνήμες από μια εποχή που είχε τραγικό φινάλε, κανείς όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει τα χρόνια ακμής που πέρασε.

Η νέα έκδοση είναι δημιουργία του πρώην προέδρου του συλλόγου, Νίκου Λειβαδάρα, ο οποίος έχει στην κατοχή του πλούσιο αρχείο με φωτογραφίες, καρτ-ποστάλ, άρθρα και βιβλία. Μέσα από τις σελίδες τους ξετυλίγεται η ιστορία του ελληνισμού της μικρασιατικής πολυπολιτισμικής πόλης, που έγινε μάνα για χιλιάδες Έλληνες και που την έχασαν με τον πιο τραγικό τρόπο.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο ημερολόγιο στη Μικρασιατική Καταστροφή. Η σελίδα που αφιερώθηκε στο μήνα Σεπτέμβριο αφορά στην κατεξοχήν μαύρη σελίδα της ιστορίας του ελληνισμού της Μικράς Ασίας, την καταστροφή της Σμύρνης.

Όποιος ενδιαφέρεται να αποκτήσει το ημερολόγιο, μπορεί να επικοινωνήσει με τα τηλέφωνα 6974930868 (Χρήστος Τσαούσογλου), 6932638111 (Λίτσα Χαραλάμπους) και 6936075565 (Βασιλική Σαμανίου).