28 Νοέμβριος 2014, 11:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Νοέμβριος 2014, 11:18

Συνάντηση Ερντογάν-Βενιζέλου με μήνυμα για Κύπρο

  • Συνάντηση Ερντογάν-Βενιζέλου με μήνυμα για Κύπρο
    Από τη συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, Σεπτ. 2014 (φωτ.: ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Σε μια προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ Αθήνας-Άγκυρας, με αφορμή την «εισβολή» της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, και με στόχο την αποσυμπίεση στην περιοχή, μεταβαίνει αύριο στην Τουρκία ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Χθες ο υπουργός Εξωτερικών είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, «μήνυμα» του οποίου πρόκειται να μεταφέρει για άλλη μια φορά στην τουρκική πλευρά. Η κυπριακή πλευρά επιμένει στη θέση της για απομάκρυνση του «Barbaros» από την κυπριακή ΑΟΖ και την έναρξη διαλόγου, αφού η Τουρκία δεσμευτεί ότι θα σταματήσει τις προκλήσεις στην περιοχή.

Ο Ευ. Βενιζέλος έχει προγραμματίσει να συναντηθεί στην Άγκυρα με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και αναμένεται να γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Ερντογάν.

Η επίσκεψη Βενιζέλου εντάσσεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών που πρόκειται να γίνει στην Αθήνα στις 5 και 6 Δεκεμβρίου. Τη στιγμή όμως που η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται να επιδιώκει το διάλογο και τη μη κλιμάκωση της έντασης, η Τουρκία διαμηνύει διά του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου πως θα θέσει θέμα συνεκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ στη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά.

Τέλος την Κυριακή 30 Νοεμβρίου ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη και θα παραστεί στη Θρονική Εορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στην οποία, ως γνωστόν, θα παρευρίσκεται και ο Πάπας Φραγκίσκος.