28 Νοέμβριος 2014, 08:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Νοέμβριος 2014, 08:14

Κρητική φιλοξενία των 591 μεταναστών στην Ιεράπετρα

  • Κρητική φιλοξενία των 591 μεταναστών στην Ιεράπετρα

Στο Κλειστό Γυμναστήριο Ιεράπετρας πέρασαν τη νύχτα τους οι 591 μετανάστες του φορτηγού πλοίου Baris. Αυτός είναι και ο τελικός αριθμός των προσφύγων που στο 80% είναι Σύριοι.

Τους προσφέρθηκαν τρόφιμα, κουβέρτες και καθαρά ρούχα και άλλα αγαθά πρώτης ανάγκης, μέσα στο γήπεδο υπάρχουν τουαλέτες και λουτρά με ζεστό νερό, ενώ έχει αναπτυχθεί πλήρες ιατρείο, στελεχωμένο και από παιδιάτρους.

Από σήμερα οι Αρχές θα κληθούν να διαχειριστούν τους 591 μετανάστες (μεταξύ των οποίων 150 γυναίκες και 80 παιδιά) που, σύμφωνα με τα όσα συμφώνησαν εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ. με τις τοπικές αρχές, θα φιλοξενηθούν στο γήπεδο για περίπου μία εβδομάδα.

Ήδη ξεκίνησε η διαδικασία ταυτοποίησης. Στην Ιεράπετρα έχουν μεταβεί και εκπρόσωποι της Υπηρεσίας Ασύλου (για να ενημερώσουν σχετικά με τον τρόπο υποβολής αιτήματος ασύλου), της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (για τη νομική ενημέρωση) και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης για τη δυνατότητα εθελουσίας επιστροφής στις χώρες τους (κάτι που ωστόσο δεν αφορά τους Σύρους).

Μετά την εξέτασή τους από κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ οκτώ άτομα νοσηλεύτηκαν, κυρίως για προληπτικούς λόγους, από τους οποίους οι τρεις είχαν ελαφριά τραύματα από αιχμηρά αντικείμενα, ενδεχομένως από καβγά που είχαν μεταξύ τους.

Επίσης, ολοκληρώθηκε η προκαταρκτική εξέταση όλων των παιδιών, τα οποία αύριο θα εμβολιαστούν για πολιομυελίτιδα.

Η Λιμενική Αρχή Ιεράπετρας που διενεργεί την προανάκριση για το πλοίο έχει συλλάβει 9 άτομα, εκ των οποίων τα επτά αποτελούν το πλήρωμα του πλοίου και δύο μετανάστες που φέρονται ως διακινητές.