27 Νοέμβριος 2014, 18:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Νοέμβριος 2014, 18:12

«Δεν έχω τίποτα να χωρίσω με τους Πόντιους» λέει ο Γιάννης Μπουτάρης

  • Μπουτάρης: Πονεμένη η ιστορία του μακεδονικού
    Ο Γ. Μπουτάρης (φωτ. αρχείου)

Σε όλα όσα του καταμαρτυρούν απάντησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, που βρέθηκε στη Μελβούρνη για τα 30 χρόνια της αδελφοποίησης της αυστραλιανής πόλης με την ελληνική συμπρωτεύουσα.

Σε συνέντευξή του στην ομογενειακή εφημερίδα Νέος Κόσμος μίλησε για τους Πόντιους, τη Μακεδονία, τον Μουσταφά Κεμάλ και τα σχέδιά τους για την έλευση Τούρκων τουριστών στη Θεσσαλονίκη.

Αναφερόμενος στην αντιπαράθεση που έχει με ορισμένους Ποντίους, ο Γ. Μπουτάρης είπε ότι οι αναφορές του στον Κεμάλ «είναι ένας από τους λόγους, αλλά όχι ο μόνος. Αν και εγώ ποτέ δεν επαίνεσα τον Ατατούρκ», διευκρίνισε.

Ιδού οι εξηγήσεις που έδωσε για τη σύγκρουση που είχε με την ΠΟΕ:

«Οι Πόντιοι είναι μοιρασμένοι σε δύο μεγάλες ομάδες. Και τιμούν την ποντιακή γενοκτονία χωριστά. Τους είπα να κάνουν μια ενιαία εκδήλωση για να αναδειχθεί το θέμα της ποντιακής γενοκτονίας και να περάσει σωστά το μήνυμα. Τους πρότεινα, λοιπόν, να κάνει ο Δήμος την εκδήλωση και να καλέσει όλα τα σωματεία. Με έβρισαν γι' αυτό, και χωρίς να πάρουν άδεια έκαναν εκδήλωση στην πλατεία Αγίας Σοφίας. Δόθηκαν εξηγήσεις και λύθηκε το θέμα.

»Εγώ όχι μόνο δεν έχω να χωρίσω τίποτα με τους Πόντιους, αλλά ο γαμπρός μου είναι Πόντιος και τα εγγόνια μου είναι βλαχοποντιάκια. Το καλύτερο χαρμάνι, δηλαδή».

Ο Γιάννης Μπουτάρης χαρακτήρισε «τεράστιο ψέμα» ισχυρισμούς ότι πρότεινε να δοθούν τουρκικά ονόματα σε δρόμους της Θεσσαλονίκης και, μάλιστα, στην οδό Αγίου Δημητρίου ενώ σε «ακροδεξιές αθλιότητες» απέδωσε ότι δεν ανέχεται να λέγεται ελληνική η Μακεδονία. Για τους Σκοπιανούς είπε ότι αναγνωρίζει πως προσπαθούν «να αποκτήσουν μια ταυτότητα, να είναι κάτι» αλλά «να μην ξεχνάμε ότι είναι Βούλγαροι. Δεν υπάρχει γλώσσα μακεδονική».

Ποια όμως είναι η πρότασή του για την ονομασία των Σκοπίων; «Να λυθεί με μια συμβιβαστική λύση και ξέρω ότι αυτό θα είναι οδυνηρό για μας». Θυμίζοντας ότι η καταγωγή μέρους της οικογένειάς του είναι από το Κρόσοβο, που βρίσκεται στην ΠΓΔΜ, ο Μπουτάρης είπε: «Δεν μου πάει με τίποτα να πω αυτή την περιοχή Μακεδονία. Πρέπει να βρεθεί όμως μια λύση. Να κάνουμε ένα συμβιβασμό». Και αναφέρθηκε στον τεθνεότα πρόεδρο των Σκοπίων Κίρο Γκλιγκόροφ, ο οποίος είχε προτείνει τον όρο Σλαβομακεδονία, «που θα ήταν αποδεκτός».

Τέλος για τη σπουδή του να φέρει στη Θεσσαλονίκη Τούρκους τουρίστες είπε ότι κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες πάνε στην Κωνσταντινούπολη, στη Σμύρνη, στην Παναγία Σουμελά και σε άλλα μέρη της Τουρκίας. «Εγώ όταν ανέλαβα δήμαρχος σκέφτηκα να βρω τρόπους να φέρω Τούρκους στη Θεσσαλονίκη. Φέτος θα έρθουν 100.000 Τούρκοι στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, λοιπόν, με την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, τονώνουμε και τον τουρισμό της πόλης με τις πρωτοβουλίες μας».