27 Νοέμβριος 2014, 17:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Νοέμβριος 2014, 17:17

Κραυγή αγωνίας από τα Χωριά SOS: «Υφυπουργέ, μας κλείνετε»

  • Κραυγή αγωνίας από τα Χωριά SOS: «Υφυπουργέ, μας κλείνετε»
    Φωτογραφία: Παιδικά Χωριά SOS

Μπροστά στον άμεσο κίνδυνο να μη συνεχιστεί η λειτουργία τους βρίσκονται τα Παιδικά Χωριά SOS, όπως συμβαίνει και με άλλες μονάδες προστασίας παιδιών.

Αιτία είναι το σχετικό ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε στις αρχές Οκτωβρίου και με το οποίο αναθεωρείται –με καθυστέρηση, βέβαια, είκοσι ετών– ο τρόπος ίδρυσης και οργάνωσης μονάδων προστασίας για τα μη προνομιούχα παιδιά. Με την ίδια απόφαση τίθενται νέες προϋποθέσεις για τα κοινωνικά προγράμματα που ήδη λειτουργούν.

Το πολυαναμενόμενο ΦΕΚ, όμως, αντί να κάνει βήματα προς το μέλλον γυρνά την παιδική προστασία στις εποχές των παιδουπόλεων, όπως καταγγέλλουν και οι υπεύθυνοι των Παιδικών Χωριών SOS. «Στην Ελλάδα του 2014, ο εξανθρωπισμός της ζωής των παιδιών που στερήθηκαν τη φυσική τους οικογένεια και τα δικαιώματά τους, φαίνεται να μην χωρά σε αυτό το ΦΕΚ», αναφέρεται σε ανοιχτή επιστολή προς τον υφυπουργό Πρόνοιας Βασίλη Κεγκέρογλου.


Μητέρα SOS με παιδιά που φιλοξενούνται στο Παιδικό Χωριό (πηγή: Παιδικά Χωριά SOS)

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, τα Παιδικά Χωριά SOS υποχρεούνται να διαχωρίζουν τα παιδιά ανά ηλικίες και σε διαφορετικά κτήρια, με αποτέλεσμα τα φυσικά αδέρφια να μην μεγαλώνουν στον ίδιο χώρο όπως γίνεται μέχρι σήμερα. Επιπλέον, οι χωροταξικές και κτηριολογικές προδιαγραφές που απαιτούνται έρχονται σε πλήρη αντιδιαστολή με τις πρακτικές απο-ιδρυματοποίησης που εφαρμόζονται στην Ευρώπη. Κάθε κτήριο θα πρέπει να ελέγχεται από επιτροπή, να λειτουργεί με «επόπτη», τα παιδιά να μένουν σε απρόσωπους, μεγάλους θαλάμους –όπως αποκαλούνται–  και η δομή στο σύνολό της να είναι ένα περιφραγμένο οικόπεδο με φύλακες.

«Η Ελλάδα, το 1982, υποδέχθηκε τη λειτουργία των Παιδικών Χωριών SOS σαν το μέλλον στην παιδική προστασία καθώς η φιλοσοφία και η πρακτική της λειτουργίας τους ήταν –και παραμένει– το διαφορετικό και το ανθρώπινο πρότυπο για τα παιδιά που βρίσκονται σε ανάγκη, με την έννοια της οικογενειακής φροντίδας, της παρουσίας Μητέρας SOS, της παραμονής των φυσικών αδελφών ενωμένων, σε ένα Σπίτι SOS. Μάλιστα, αυτή η φιλοσοφία αναφέρεται στη σχολική ύλη και τα βιβλία της Ε΄ Δημοτικού και της Β΄ Γυμνασίου», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Απευθυνόμενοι προς τον Βασίλη Κεγκέρογλου, οι υπεύθυνοι των Χωριών αναφέρουν ότι με τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στο ΦΕΚ δεν μπορούν να προχωρήσουν στην ανέγερση του Παιδικού Χωριού στο Ηράκλειο Κρήτης. «Ζητάμε διάλογο και συνεργασία», καταλήγει η ανακοίνωση.

Δείτε πώς λειτουργούν σήμερα τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας από τα Παιδικά Χωριά SOS