27 Νοέμβριος 2014, 16:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Νοέμβριος 2014, 16:21

Επιχείρηση ανθρωπιάς στην Ιεράπετρα για 700 μετανάστες

 • Επιχείρηση ανθρωπιάς στην Ιεράπετρα για 700 μετανάστες
  Φωτογραφία: Στέφανος Ραπάνης (ΑΠΕ-ΜΠΕ)
 • Επιχείρηση ανθρωπιάς στην Ιεράπετρα για 700 μετανάστες
  Φωτογραφία: Στέφανος Ραπάνης (ΑΠΕ-ΜΠΕ)
 • Επιχείρηση ανθρωπιάς στην Ιεράπετρα για 700 μετανάστες
  Φωτογραφία: Στέφανος Ραπάνης (ΑΠΕ-ΜΠΕ)
 • Επιχείρηση ανθρωπιάς στην Ιεράπετρα για 700 μετανάστες
  Φωτογραφία: Στέφανος Ραπάνης (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Μία-μία αποβιβάζονται οι 700 ψυχές από το δουλεμπορικό φορτηγό πλοίο «Baris», που από την περασμένη Τρίτη έπλεε ακυβέρνητο λόγω μηχανικής βλάβης 30 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Κρήτης και τελικά ρυμουλκήθηκε από τη φρεγάτα «Ύδρα». Ωστόσο η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει μέχρι αργά το βράδυ, καθώς οι μετανάστες πριν αποβιβαστούν περνούν από ιατρικό έλεγχο για το ενδεχόμενο να πάσχουν από κάποιο λοιμώδες νόσημα.

Παιδιά, γυναίκες και άνδρες, νέοι και ηλικιωμένοι, μεταφέρονται κατά ομάδες με πλωτά μέσα από το αγκυροβόλιο, έξω από το λιμάνι της Ιεράπετρας όπου βρίσκεται το πλοίο με σημαία Κιριμπάτι, στην ξηρά.

Επόμενος σταθμός των ταλαιπωρημένων μεταναστών είναι το κλειστό Γυμναστήριο της Ιεράπετρας, στην οδό Ολυμπιονικών. Εκεί θα τους υποδεχθούν μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, του ΚΕΕΛΠΝΟ και άλλων οργανώσεων, ενώ έχει ενεργοποιηθεί σύσσωμος ο κρατικός μηχανισμός.

Από τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η κατάσταση είναι δύσκολη για τα εκατοντάδες θύματα των δουλεμπόρων. Μάλιστα από το δήμο Ιεράπετρας και την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας ανακοινώθηκε ότι υπάρχει ανάγκη για συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης και ζητήθηκε από πολίτες, φορείς και συλλόγους να ενισχύσουν την προσπάθεια. Έτσι σήμερα όλη μέρα θα συγκεντρώνονται στο χώρο του Γυμναστηρίου τρόφιμα, κλινοσκεπάσματα, κουβέρτες, σεντόνια, πετσέτες, ρούχα και είδη προσωπικής υγιεινής.

Τα κλιμάκια του ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) και του ΕΚΕΠΥ (Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας) που εξέτασαν τους μετανάστες, διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης Έμπολα και άλλων σοβαρά μεταδιδόμενων νοσημάτων, ωστόσο περίπου 100 παιδιά πρέπει να εμβολιαστούν για πολιομυελίτιδα.


Φωτογραφία: Στέφανος Ραπάνης (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Στην πλειοψηφία τους οι μετανάστες κατάγονται από τη Συρία, ενώ ορισμένοι έχουν δηλώσει ότι είναι από το Αφγανιστάν και το Ιράκ, χωρίς ωστόσο αυτό να έχει ακόμη εξακριβωθεί.

Στο πλοίο εντοπίστηκαν τρία άτομα που έφεραν τραύματα από μαχαίρι, συνέπεια της μεταξύ τους συμπλοκής. Άνδρες του Λιμενικού έχουν συλλάβει περίπου 15 άτομα, μέλη του πληρώματος και κάποιους από τους εμπλεκόμενους στα επεισόδια.

Αισιόδοξο μήνυμα τις δύσκολες ώρες που περνούσαν οι μετανάστες πάνω στο ακυβέρνητο πλοίο έστειλε η γέννηση ενός μωρού. Η μητέρα του μεταφέρθηκε επειγόντως χθες με ελικόπτερο Super Puma της πολεμικής αεροπορίας στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου έφερε στον κόσμο το παιδί της.