Γλώσσα και Εθνική Ενότητα: Διημερίδα στην Κομοτηνή

  • Γλώσσα και Εθνική Ενότητα: Διημερίδα στην Κομοτηνή

Με ποιον τρόπο η γλώσσα μπορεί να σχετίζεται με την εθνική ενότητα; Σε αυτό το ερώτημα πρόκειται να επικεντρωθούν ακαδημαϊκοί, διπλωμάτες και πανεπιστημιακοί που –μεταξύ άλλων– θα βρεθούν για δύο ημέρες στο ίδιο τραπέζι συζητώντας για τη διαχρονική ενότητα της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πνεύματος.

Η πρόσκληση έρχεται από την Ελληνική Γλωσσική Κληρονομιά (ΕΓΚ) και η διημερίδα, που τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, θα πραγματοποιηθεί στις 28 και 29 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής.

«Γλώσσα και Εθνική Ενότητα» είναι ο τίτλος της διημερίδας, και ο λόγος που επελέγη η Κομοτηνή είναι αφενός για να αναπτυχθεί ένας προβληματισμός και ένας διάλογος πάνω στη σχέση της γλώσσας με την εθνική ενότητα, και αφετέρου να αξιοποιηθεί ο πολιτιστικός πλούτος της περιοχής.

Η Ελληνική Γλωσσική Κληρονομιά, από το 2001 οπότε συστάθηκε, διοργανώνει ημερίδες σε όλη τη χώρα με στόχο την ευαισθητοποίηση όλων όσοι μπορούν να συμβάλουν στην προαγωγή και διάδοση του ελληνικού λόγου.

Ο ακαδημαϊκός Αντώνης Κουνάδης, ο καθηγητής Φιλοσοφίας Χρήστος Γιανναράς, ο ιστορικός Σαράντος Καργάκος, ο ομότιμος καθηγητής της Αρχαία Ιστορίας Εμμανουήλ Μικρογιαννάκης, ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ Δημήτρης Σκαρβέλης, ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ Φραγκούλης Φράγκος, ο πρέσβης Θέμος Στοφορόπουλος και ο πρέσβης ε.τ. Περικλής Νεάρχου είναι κάποιοι μόνο από τους ομιλητές.

Για την άρρηκτη σχέση της γλώσσας και του έθνους αλλά και το πώς αυτή η σχέση μετουσιώνεται στη Θράκη θα μιλήσουν ο καθηγητής Θεοφάνης Μαλκίδης, οι εκπαιδευτικοί Κωνσταντίνος Καραΐσκος και Νίκος Κόκκας και ο δημοσιογράφος Σεμπαϊδήν Καραχότζα.

Οι εργασίες της διημερίδας θα κλείσουν την Κυριακή με την επίσκεψη των συνέδρων στα πομακοχώρια.

Gallery