27 Νοέμβριος 2014, 13:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Νοέμβριος 2014, 13:32

Ισπανική υποχώρηση με παράταση μνημονίου και παραμονή ΔΝΤ

  • Στη συνάντηση της Τετάρτης ρίχνει το βάρος η κυβέρνηση

Για πρώτη φορά από επίσημα χείλη ακούστηκαν αυτά που πριν από το ναυάγιο στο Παρίσι δεν τολμούσε να ομολογήσει η κυβέρνηση. Το πρώτο, ότι το Μνημόνιο θα παραταθεί· και το δεύτερο, ότι το ΔΝΤ δεν θα φύγει στο τέλος του χρόνου! Και τα δυο τα επισημοποίησε βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη δίωρη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Για την παράταση του Μνημονίου ισχυρίστηκε ότι θα γίνει για τεχνικούς λόγους και μπορεί να κρατήσει από μέρες μέχρι... εβδομάδες, ενώ για το ΔΝΤ –κάνοντας ολοκληρωτική υποχώρηση στα όσα υποστήριζε η κυβέρνηση μέχρι χθες– τόνισε ότι το πρόγραμμα τελειώνει το 2016 και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε όσο το έχουμε ανάγκη.

Αυτά τα δυο χαρακτηριστικά είναι που δείχνουν όχι μόνο τις δυσκολίες που έχει πλέον η κυβέρνηση, που σήμανε... ισπανική υποχώρηση, αλλά και ότι οι πιέσεις που ασκούνται την οδηγούν σε επώδυνους συμβιβασμούς. Όσο για το δημοσιονομικό κενό που είναι το μεγάλο πρόβλημα των διαπραγματεύσεων, καθώς η τρόικα ζητά συγκεκριμένα μέτρα, ο Ευ. Βενιζέλος ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει κενό!

Παράλληλα επιβεβαίωσε ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο να επιστρέψει άμεσα η τρόικα καθώς παραδέχτηκε ότι υπάρχουν κι άλλες λύσεις, όπως οι τηλεδιασκέψεις που γίνονται συνέχεια.

Αναφερόμενος στην προεδρική εκλογή δήλωσε πως θα γίνει όπως προβλέπει το πρόγραμμα, χωρίς να ανακοινώσει συγκεκριμένη ημερομηνία, και πρόσθεσε ότι χρειάζεται ψυχραιμία, συσπείρωση και ενότητα. Όσοι «παράγουν αστάθεια λειτουργούν αρνητικά σε σχέση με την διαπραγματευτική ισχύ της χώρας», πρόσθεσε. Η σύσκεψη συνεχίστηκε μετά την αποχώρηση Βενιζέλου με τους υπουργούς που έχουν χρεωθεί τα καυτά θέματα της διαπραγμάτευσης (Ασφαλιστικό, εργασιακά, δημοσιονομικό και απολύσεις στο Δημόσιο), Γιάννη Βρούτση, Γκίκα Χαρδούβελη και Κυριάκο Μητσοτάκη.

Με τη σειρά του ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου υποστήριξε ότι υπήρξε πρόοδος στο Παρίσι αλλά δεν έχουν κλείσει ακόμη τα θέματα, και παραδέχτηκε και αυτός ότι το μνημόνιο θα παραμείνει για «τεχνικούς λόγους και για πολύ μικρό διάστημα».

Να σημειώσουμε τέλος ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ήδη έχει ξεκινήσει κύκλο τηλεφωνικών επαφών ενόψει τόσο του Eurogroup όσο και της Συνόδου Κορυφής.