27 Νοέμβριος 2014, 09:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Νοέμβριος 2014, 09:11

Κρίσιμες ώρες στο Μαξίμου – Επιταχύνονται οι εξελίξεις μετά το ναυάγιο στο Παρίσι

  • Κρίσιμες ώρες στο Μαξίμου – Επιταχύνονται οι εξελίξεις μετά το ναυάγιο στο Παρίσι
    Από τη συνάντηση της 5ης Νοεμβρίου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Τελικά ο από μηχανής θεός δεν εμφανίστηκε στο Παρίσι όπως τουλάχιστον ήλπιζε η Αθήνα. Το «Παρίσι 2» αποδείχτηκε ναυάγιο και σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος συναντώνται στο Μέγαρο Μαξίμου για να σχεδιάσουν και να αποφασίσουν από κοινού τα επόμενα βήματά τους.

Φαίνεται ότι οι εξελίξεις μετά το όχι της τρόικας επιταχύνονται, με τους Σαμαρά-Βενιζέλο να σκέπτονται να φέρουν πιο μπροστά την προεδρική εκλογή – πιθανότατα αμέσως μετά το άνοιγμα της Βουλής στις 7 Ιανουαρίου του 2015. Αυτό στην πράξη δεν αποκλείεται να φέρει ακόμη πιο κοντά τις κάλπες, με δεδομένο ότι μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να συγκεντρώνεται ο μαγικός αριθμός των 180 που θα εκλέξουν νέο Πρόεδρο.

Η τρόικα επιμένει για νέα μέτρα – Αφόρητες οι πιέσεις

Όπως είχε αποκαλύψει από την πρώτη στιγμή το pontos-news.gr, η τρόικα θα επέμενε μέχρι τέλους στη θέση της για νέα μέτρα, μια και το δημοσιονομικό κενό που η Αθήνα υπολόγιζε σε 350 εκατ. ευρώ, κατά τους δανειστές άγγιζε τα 3,5 δισ.! Οι πιστωτές επισημαίνουν ότι το κενό δεν κλείνει με τα μέτρα που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση. «Δεν θέλουν να συμφωνήσουν χωρίς τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα ληφθούν νέα μέτρα», υποστήριζε κυβερνητική πηγή, επισημαίνοντας ότι το κλιμάκιο της τρόικας άσκησε αφόρητες πιέσεις για το δημοσιονομικό κενό.

«Είχαμε έντονες και εποικοδομητικές συζητήσεις οι οποίες θα συνεχιστούν», αρκέστηκε να δηλώσει μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ο Ντέκλαν Κοστέλο, επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα.

Δεν βγαίνουν οι χρόνοι – Ραγδαίες αναμένονται οι εξελίξεις

Πλέον θεωρείται απίθανο η Αθήνα να προλάβει το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, όπως και το να επιστρέψει η τρόικα την 1η Δεκεμβρίου στην Αθήνα όπως σχεδίαζε η κυβέρνηση, και οι εξελίξεις μέσα σ’ αυτό το κλίμα προβλέπονται ραγδαίες.

Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα θεωρείται ότι το μνημόνιο θα παραταθεί έστω και ατύπως, με πρόσχημα ότι τόσο η ημέρα των Ευχαριστιών όσο και οι εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, που έχουν ως αποτέλεσμα το κλείσιμο για 20 μέρες των ευρωπαϊκών κοινοβουλίων, δεν διευκολύνουν την όποια ψήφιση του νέου προγράμματος που σχεδίαζε η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έκαναν οι διαπραγματευτές υπάρχουν κάποια σημεία σύγκλισης χωρίς όμως να υπάρχει συμφωνία σε κάποια πεδία. Μεγαλύτερη πρόοδο «φωτογραφίζουν» στα θέματα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και στο εργασιακό, ενώ οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στο κρίσιμο πεδίο του δημοσιονομικού κενού οι δύο πλευρές δεν μπήκαν σε αριθμούς καθώς οι αποκλίσεις ήταν τεράστιες.

Πρώτα αναχώρησαν την Τετάρτη από τη Villa Said, έδρα της ελληνικής αντιπροσωπείας στον ΟΟΣΑ, οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ Κλάους Μαζούχ και του ΔΝΤ Ρίσι Γκογιάλ, ενώ στη συνέχεια αποχώρησε και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο. Η ελληνική αποστολή επέστρεψε στην Αθήνα χθες βράδυ, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΟΙΚ, Τάσος Αναστασάτος, πήγε στις Βρυξέλλες όπου συνεδριάζει σήμερα, Πέμπτη, το Euroworking Group.

Στη σημερινή συνεδρίαση και ενόψει της διαφαινόμενης αδυναμίας να υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ετοιμάζονται –σύμφωνα με πληροφορίες– σε τεχνικό επίπεδο εναλλακτικές προτάσεις για την παράταση του ελληνικού προγράμματος που θα πρέπει να απασχολήσει το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.