26 Νοέμβριος 2014, 12:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Νοέμβριος 2014, 13:15

Ποδοσφαιρικό τουρνουά Ποντίων από την πρώην ΕΣΣΔ (φωτο, βίντεο)

  • Ποδοσφαιρικό τουρνουά Ποντίων από την πρώην ΕΣΣΔ (φωτο, βίντεο)

Οι Πόντιοι πρόσφυγες από την πρώην Σοβιετική Ένωση παίζουν μπάλα στο Μενίδι και θυμούνται τους τόπους που γεννήθηκαν στην τότε ΕΣΣΔ.

Έφτιαξαν ποδοσφαιρικές ομάδες δίνοντάς τους τα ονόματα των πόλεων και των περιοχών όπου έζησαν μέχρι την άφιξή τους στην Ελλάδα. Στα γήπεδα συναντιούνται, παίζουν και κρατούν την επαφή τους. Χρόνια τώρα…

Πριν από λίγες μέρες διοργάνωσαν τουρνουά ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου στο Μενίδι Αττικής. Ο συνεργάτης του pontos-news.gr Βασίλης Τσενκελίδης βρέθηκε στο γήπεδο, παρακολούθησε τα ματς και συνομίλησε με τους διοργανωτές των αγώνων που έγιναν θεσμός στο χώρο του νεοπροσφυγικού ελληνισμού.

Οι ποδοσφαιρικοί αγώνες που διοργανώνονται εδώ και χρόνια από τους λάτρεις του αθλήματος, πέρα από τη διασκέδαση που προσφέρουν, έχουν έναν σημαντικό συμβολισμό. Συσφίγγουν τους δεσμούς φιλίας μεταξύ των συμπατριωτών και διαπαιδαγωγούν τους νέους.

Για το τουρνουά μίλησε στο pontos-news.gr ο εκ των διοργανωτών και εκπρόσωπος της ομάδας Παχταράλ Αναστάσιος Παπαδόπουλος.

Οι αγώνες της 23ης Νοεμβρίου έγιναν στο 8x8 και αφιερώθηκαν στη μνήμη του Ματθαίου Θεοδωρίδη, ενός άξιου νεοπρόσφυγα που βοήθησε τις ερασιτεχνικές ομάδες των συμπατριωτών του, εξασφαλίζοντάς τους γήπεδα και διευκολύνσεις.

Το παρών στο ερασιτεχνικό τουρνουά έδωσε και η οικογένεια του εκλιπόντος, που έφυγε νωρίς, αλλά και ο Αλέξιος Ηλιάδης, βετεράνος του σοβιετικού ποδοσφαίρου, ο οποίος πριν από δεκαετίες δόξασε τόσο τη Σοβιετική Ένωση όσο και τον ελληνισμό.

Οι Πόντιοι της πρώην Σοβιετικής Ένωσης έδωσαν λαμπρά ονόματα στο σοβιετικό ποδόσφαιρο που ήταν το πιο αγαπητό τους άθλημα.

Οι ποδοσφαιρικές ομάδες Κεντάου, Σπάρτακος, Παχταράλ και Καρατάου πήραν μέρος στο τουρνουά.

Πρωταθλητής στο τουρνουά ανακηρύχτηκε η ομάδα «Κεντάου». Η πόλη Κεντάου του Καζακστάν χτίστηκε μετά το 1949 από τους εξορισμένους Έλληνες και κατοικήθηκε κατά κύριο λόγο από αυτούς.


Κεντάου

Τη δεύτερη θέση πήρε η ομάδα «Σπάρτακος» (αυτήν την ομάδα τη σύστησαν οι ταξιτζήδες Πόντιοι της Αττικής, πολύ γρήγορα όμως επανδρώθηκε και από άλλους νεοπρόσφυγες).


Σπάρτακος

Χάλκινο στο τουρνουά έλαβε η ομάδα «Παχταράλ». Η περιοχή Παχταράλ βρίσκεται στην περιφέρεια της πόλης Τσιμκέντ του Νότιου Καζακστάν. Το Παχταράλ, με αμιγώς ελληνικό πληθυσμό από το 1949 έως το 1990, κατά καιρούς αποτελούσε μέρος του Ουζμπεκιστάν. Οι σοβιετικές αρχές για να δείξουν καλύτερη επίδοση στην παραγωγή του βαμβακιού άλλαζαν τα σύνορα της περιοχής ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε περιόδου…


Παχταράλ

Την τέταρτη θέση πήρε η ομάδα «Καρατάου» Καζακστάν.


Καρατάου

Μετά τους αγώνες, εκτός από τις ομάδες βραβεύτηκαν και οι καλύτεροι παίχτες. Καλύτερος τερματοφύλακας αναδείχτηκε ο Βλαδίμηρος Καρακάς, καλύτερος αμυντικός ο Αλέξανδρος Χριστοφορίδης, καλύτερος επιθετικός ο Συμεών Σονίδης και καλύτερος παίχτης ο Αναστάσιος Κουγιουμτζίδης.

Οι Έλληνες του Κεντάου, του Καρατάου και του Παχταράλ κατάφεραν να κρατήσουν άσβεστες τις ποντιακές παραδόσεις και την ποντιακή διάλεκτο μέχρι τις μέρες μας. Αυτοί και άλλοι από την πρώην ΕΣΣΔ. Και σε τι συνθήκες…

Μέσα στα τελευταία 100 χρόνια οι Πόντιοι της ΕΣΣΔ έζησαν τη Γενοκτονία στον μικρασιατικό Πόντο, την εμφύλια σύγκρουση των «λευκών» και των «κόκκινων» στη Ρωσία, τις θηριωδίες κατά την κολεκτιβοποίηση στο νεοσύστατο σοβιετικό κράτος, τις σταλινικές διώξεις το 1937-38, τις εξορίες στη Σιβηρία και το Καζακστάν τη δεκαετία του 1940.

Αψηφώντας τις τραγικές σελίδες στην ιστορία τους, οι Έλληνες του Πόντου συμμετείχαν μαζί με τους υπόλοιπους πολίτες της ΕΣΣΔ στην κοινωνική ζωή του τόπου στον οποίον κατοικούσαν· δημιούργησαν άριστες σχέσεις με τους λαούς της απέραντης χώρας. Ακόμα και εξορισμένοι στα βάθη της Ασίας, μεγαλουργούσαν. Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα όπου κι αν πάει κανείς στις νέες χώρες που δημιουργήθηκαν μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, οι άλλοι λαοί μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τους παλιούς γείτονές τους και θυμούνται τη σθεναρή στάση των Ελλήνων στα δύσκολα χρόνια των συνεχών μετοικήσεων. 

Gallery