25 Νοέμβριος 2014, 18:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Νοέμβριος 2014, 19:07

Θρίλερ στην Κρήτη: 700 μετανάστες σε ακυβέρνητο πλοίο

  • Θρίλερ στην Κρήτη: 700 μετανάστες σε ακυβέρνητο πλοίο
    Φωτογραφία: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε εξέλιξη είναι από το πρωί της Τρίτης η επιχείρηση διάσωσης περίπου 700 μεταναστών που επιβαίνουν στο ακυβέρνητο φορτηγό πλοίο Μπάρις, υπό σημαία Κιριμπάτι. Το πλοίο βρίσκεται 60-70 ναυτικά μίλια νοτιανατολικά της Ιεράπετρας.

Κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες, με κύματα που φτάνουν τα δύο μέτρα και ανέμους έως και 7 μποφόρ, η επιχείρηση ρυμούλκησης προς τις ακτές της Κρήτης, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη και η λύση της μετεπιβίβασης στα παραπλέοντα σκάφη επισφαλής.

Στην περιοχή βρίσκεται η φρεγάτα ΥΔΡΑ του Πολεμικού Ναυτικού που επιχειρεί να προσεγγίσει το πλοίο πάνω στο οποίο έχει κατέβει ένας εκ των διασωστών του Σούπερ Πούμα που έφτασε από τη Ρόδο, προκειμένου να συντονίσει την επιχείρηση διάσωσης.

Την ίδια ώρα, μεγάλο ζήτημα αποτελεί η εξεύρεση χώρων φιλοξενίας για τους μετανάστες. Το νοσοκομείο της Ιεράπετρας είναι αυτό που πιθανότατα θα χρησιμοποιηθεί ως πύλη εισόδου και υγειονομικού ελέγχου.

Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη ο διοικητής του νοσοκομείου Γιώργος Ματαλλιωτάκης ανέφερε ότι το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να δώσουν τις πρώτες βοήθειες και φαγητό αλλά δεν υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας καθώς ο χώρος δεν επαρκεί. Σύμφωνα με τον ίδιο, σε ετοιμότητα βρίσκεται και ένα δωμάτιο σε περίπτωση που κάποιος από τους ταλαιπωρημένους μετανάστες είναι φορέας του ιού Έμπολα.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ιεράπετρας Θεοδόσης Καλατζάκης που επίσης μίλησε στο Ράδιο Κρήτη ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια οι μετανάστες να φιλοξενηθούν στην Ιεράπετρα. «Συνήθως όμως φιλοξενούμε γύρω στα 100-150 άτομα, αλλά τώρα ο αριθμός είναι μεγάλος και αυτό ίσως να δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.