25 Νοέμβριος 2014, 16:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Νοέμβριος 2014, 16:31

Ξύπνησε μνήμες η προβολή ντοκιμαντέρ για την Ανταλλαγή στη Νέα Φιλαδέλφεια

  • Ξύπνησε μνήμες η προβολή ντοκιμαντέρ για την Ανταλλαγή στη Νέα Φιλαδέλφεια
    Καταυλισμός προσφύγων στο Θησείο

Με μεγάλη προσέλευση, και προκαλώντας βαθιά συγκίνηση στους παρευρισκομένους, πραγματοποιήθηκε η προβολή του ντοκιμαντέρ Από τις δυο πλευρές του Αιγαίου. Διωγμός και ανταλλαγή πληθυσμών, Τουρκία-Ελλάδα 1922-1924 της Μαρίας Ηλιού, από το Σύνδεσμο Μικρασιατών Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας «Οι αλησμόνητες πατρίδες».

Η ταινία αφηγείται τα ιστορικά στοιχεία της ανταλλαγής πληθυσμών της περιόδου 1922-1924 μέσα από αληθινές μαρτυρίες προσφύγων από την Ελλάδα και την Τουρκία. Οι οικογενειακές μικροϊστορίες, που εκτυλίσσονται στα παράλια της Μικράς Ασίας, στον Πόντο και την Καππαδοκία, αλλά και τη βόρεια Ελλάδα και την Κρήτη, τεκμηριώνονται με σπάνιο φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό που σταχυολογήθηκε από αμερικανικά και ευρωπαϊκά αρχεία (της Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, του Πανεπιστημίου του Princeton, του Ερυθρού Σταυρού της Γενεύης κ.ά).

Η εκδήλωση της Παρασκευής ξεκίνησε με την απονομή τιμητικής διάκρισης στο ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Μικρασιατών Γιάννη Βορρέα, ο οποίος φανερά συγκινημένος απήγγειλε ένα ποίημα του Γιώργου Μετσόλη με τίτλο «Σπόρος από την Σμύρνη». Το ντοκιμαντέρ παρακολούθησε και ο πρώην Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Φραγκούλης Φράγκος, ο οποίος στο λόγο του αναφέρθηκε στη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία με τους ελληνικής καταγωγής κατοίκους.

Με πληροφορίες από το mikrasiatis.gr