Εστία για τον ελληνικό πολιτισμό στην Κύπρο

  • Εστία για τον ελληνικό πολιτισμό στην Κύπρο
    Το κτήριο στη Λευκωσία όπου στεγάζεται το παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού
  • Εστία για τον ελληνικό πολιτισμό στην Κύπρο 2
    Άποψη από το εσωτερικό της «Εστίας Ελλάδος» (φωτ.: εφημερίδα Φιλελεύθερος)

Ένα κτήριο στην οδό Γλάδστωνος στη Λευκωσία, πολύ κοντά στα κτήρια με τον πωρόλιθο από την εποχή της αγγλικής αποικιοκρατίας που πλέον στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες, είναι το σπίτι της «Εστίας Ελλάδος».

Το νέο παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Κύπρο εγκαινιάστηκε πριν από λίγες ημέρες παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Άκη Γεροντόπουλου και του υφυπουργού Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου Κώστα Καδή. Στα εγκαίνια παρόντες, φυσικά, αντιπροσωπεία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού με επικεφαλής τον πρόεδρό του, καθηγητή Χριστόδουλο Γιαλλουρίδη.

Η «Εστία Ελλάδος» θα συγκατοικήσει στο κτήριο της Γλάδστωνος με την Εταιρεία Κυπριακών Μελετών. Πρόεδρός της είναι η πρώην υπουργός Κλαίρη Αγγελίδου, η οποία δηλώνει ότι «έχουμε όλοι όραμα και σθένος να εργαστούμε αφειδώλευτα για την ενίσχυση των πνευματικών αξιών του ελληνισμού και την κοινή από αιώνων πολιτιστική μας κληρονομιά».

Στη δική του ομιλία κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, αφού καλωσόρισε τον Άκη Γεροντόπουλο, υπογράμμισε ότι η κρίση που διέρχονται Ελλάδα και Κύπρος δεν είναι απλώς οικονομική ή λογιστική, αλλά εξόχως πολιτιστική. 

«Η ενίσχυση και η ενδυνάμωση της ελληνικής ταυτότητας των Κυπρίων είναι απαραίτητη προϋπόθεση επιβίωσης σε αυτή τη γωνιά της Μεσογείου», κατέληξε ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.

Έπειτα από 20 χρόνια λειτουργίας σε διάφορες χώρες του κόσμου, η παρουσία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στη Λευκωσία «ανοίγει τη δυνατότητα προώθησης συνεργειών με αντίστοιχα πολιτιστικά ιδρύματα και στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής όπου διαδόθηκε και αναπτύχθηκε ο ελληνισμός», όπως είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας.