25 Νοέμβριος 2014, 09:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Νοέμβριος 2014, 09:19

Η ελληνική κυβέρνηση αναζητεί… φως στο Παρίσι

  • Η ελληνική κυβέρνηση αναζητεί… φως στο Παρίσι

Στη Βίλα Σάιντ, όπου στεγάζονται τα γραφεία της ελληνικής αντιπροσωπείας στον ΟΟΣΑ θα συναντηθεί σήμερα η τρόικα με την ελληνική αντιπροσωπεία. Μετά και τη δίωρη συνάντηση χθες στο Μαξίμου ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα επιχείρησε να δώσει λίγο... φως στο τούνελ της απαισιοδοξίας.

Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου ότι η συνάντηση με την τρόικα είναι ένα βήμα πιο κοντά προς το τέλος της διαπραγμάτευσης -την οποία χαρακτήρισε ως «ολική»- για το άνοιγμα της νέας σελίδας που φιλοδοξεί να γράψει η κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα όμως όποιος αποκρυπτογραφούσε τα όσα είπε ο Βενιζέλος, επιβεβαίωναν ότι το Μαξίμου σχεδιάζει να θέσει το διακύβευμα της κάλπης πριν από την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Και αυτό δεν θα είναι άλλο από το πλαίσιο της νέας συμφωνίας με τους δανειστές.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο Βενιζέλος υπογράμμισε πως η ελληνική κυβέρνηση θέλει απόφαση μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου ή πριν από το τέλος της χρονιάς, άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί το χρονικό σημείο της τελικής συμφωνίας. Συμπλήρωσε πάντως ότι οι πολιτικές αποφάσεις θα έχουν ληφθεί πιο πριν. Φρόντισε μάλιστα να υποβαθμίσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ισχυριζόμενος ότι το κρίσιμο σημείο δεν είναι το τέλος του ευρωπαϊκού προγράμματος αλλά το νέο πλαίσιο θωράκισης της χώρας. Κατά τα λεγόμενα του Ευάγγελου Βενιζέλου η επιστροφή της τρόικας θα σημάνει την επικύρωση μιας διαπραγμάτευσης.

Απαντώντας σε  ερώτηση για το ρόλο του ΔΝΤ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι διεκδικεί τον μεγαλύτερο δυνατό ρόλο καθώς έχει βρει την ευκαιρία να ασχολείται με ευρωπαϊκά θέματα και ότι η παρουσία του έχει κάποιες θετικές όψεις στην ευρωζώνη. Αποδέχτηκε δηλαδή την παρουσία του ΔΝΤ και στο νέο πρόγραμμα προσθέτοντας ότι μπορεί να βρεθεί λύση αμοιβαία επωφελής με τα καλύτερα δυνατά επιτόκια.

Για τη σημερινή συνάντηση με την τρόικα η σύνθεση της ελληνικής αποστολής περιλαμβάνει τους υπουργούς Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, Εργασίας Γιάννη Βρούτση, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υφυπουργό Γιώργο Μαυραγάνη, τον γγ. του υπουργείου Οικονομικών Τάσο Αναστασάτο, το σύμβουλο του πρωθυπουργού Σταύρο Παπασταύρου και το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Χρήστο Πρωτόπαπα.