25 Νοέμβριος 2014, 09:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Νοέμβριος 2014, 09:40

Ποια ήταν η Αγία Αικατερίνη και πώς μαρτύρησε;

  • Ποια ήταν η Αγία Αικατερίνη και πώς μαρτύρησε;

Η Αγία Αικατερίνη ή Αικατερίνη της Αλεξάνδρειας, γνωστή και ως Μεγαλομάρτυς Αγία Αικατερίνη, διακρίθηκε για τη σπάνια σοφία και ομορφιά της. Η μνήμη της εορτάζεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 25 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, η Αγία Αικατερίνη καταγόταν από οικογένεια ευγενών της Αλεξάνδρειας και μαρτύρησε το 304 μ.Χ. Ήταν ευφυέστατη και φιλομαθής. Ήδη σε ηλικία δέκα οκτώ χρονών κατείχε τις γνώσεις της ελληνικής, ρωμαικής και λατινικής φιλολογίας και φιλοσοφίας. Ήταν όμως και άρτια καταρτισμένη στα δόγματα της χριστιανικής πίστης.

Όταν επί Μαξεντίου (υιός του Mαξιμιανού) διεξαγόταν διωγμός εναντίον των χριστιανών, η Αικατερίνη δε φοβήθηκε, αλλά με παρρησία διέδιδε πως ο Ιησούς Χριστός είναι ο μόνος αληθινός Θεός. Για το λόγο αυτό συνελήφθη από τον έπαρχο της περιοχής, ο οποίος προσπάθησε να την πείσει να αρνηθεί την πίστη της. Μαρτυρείται ότι όταν ο έπαρχος διαπίστωσε την ανωτερότητα των λόγων της Αικατερίνης, συγκάλεσε δημόσια συζήτηση με τους πιο άξιους ρήτορες της Αλεξάνδρειας, τους οποίους όμως η Αικατερίνη αποστόμωσε. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά κάποιοι από τους συνομιλητές της Αικατερίνης πείσθηκαν για τους λόγους της και ασπάστηκαν την χριστιανική πίστη.

Όταν ο Αυτοκράτορας έμαθε το αποτέλεσμα οργίσθηκε τόσο που διέταξε την θανατική καταδίκη όλων, στη πυρά, στο μέσον της πόλης, την δε Αικατερίνη την υπέβαλε σε μαρτύρια μέχρι θανάτου.

Κατά την παράδοση το σώμα της Αγίας μεταφέρθηκε υπό «πτερύγων αγγέλων» στο όρος Σινά, όπου και κτίσθηκε η γνωστή ιερή Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά.

Στην Ελλάδα, η Αγία Αικατερίνη είναι προστάτιδα των γεωργών επειδή η εορτή της συμπίπτει με τη σπορά. Η παράδοση σε όλη την Ελλάδα λέει μάλιστα σε περίπτωση ανομβρίας η Αγία «δανείζεται νερό» από άλλον Άγιο για να βρέξει την ημέρα της εορτής της και να ευχαριστήσει τους γεωργούς.

Με πληροφορίες από το saint.gr