24 Νοέμβριος 2014, 22:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Νοέμβριος 2014, 22:28

«Αιφνιδιαστική» παραίτηση του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ-Οργιάζουν οι φήμες για τους λόγους

  • «Αιφνιδιαστική» παραίτηση του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ-Οργιάζουν οι φήμες για τους λόγους
    Η στιγμή που ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας ανακοινώνει την παραίτησή του
  • «Αιφνιδιαστική» παραίτηση του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ-Οργιάζουν οι φήμες για τους λόγους
    Συναισθηματικά φορτισμένη η στιγμή και για τον Μπαράκ Ομπάμα
  • «Αιφνιδιαστική» παραίτηση του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ-Οργιάζουν οι φήμες για τους λόγους
    Ο Τσακ Χέιγκελ ευχαριστεί τον Τζο Μπάιντεν για τη συνεργασία.

Πολιτική βόμβα μεγατόνων θεωρήθηκε η παραίτηση του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Τσακ Χέιγκελ, του μοναδικού Ρεπουμπλικάνου μέλους της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα, που έγινε δεκτή από τον Λευκό Οίκο πριν από λίγες ώρες.

Ωστόσο σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης η απόφαση είχε ληφθεί πριν από περίπου ένα μήνα και δεν πρόκειται για εκούσια παραίτηση. Βέβαια επισήμως, ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος,  Μπαράκ Ομπάμα αφού εξήρε τις ικανότητες του απερχόμενου υπουργού, τόνισε ότι ο Χέιγκελ είχε εκφράσει την επιθυμία να αποχωρήσει πριν από περίπου τέσσερις εβδομάδες θεωρώντας μάλιστα την περίοδο μετά τις ενδιάμεσες εκλογές, ως την πλέον κατάλληλη.

«Είναι πολύ καλός φίλος μου, τον θαυμάζω και τον γνωρίζω εδώ και δέκα χρόνια. Δεν πήρε αυτή την απόφαση. Είμαι τυχερός που τον είχα στο πλευρό μου δύο χρόνια», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος συμπλήρωσε πως ο Χέιγκελ διατηρούσε ξεχωριστή σχέση με τα στρατεύματα και ήταν εκείνος που διαβεβαίωσε πως ο στρατός ήταν έτοιμος για νέες αποστολές.

«Θέλω να σε ευχαριστήσω προσωπικά. Προερχόμαστε από διαφορετικές πολιτικές παρατάξεις αλλά πάνω από όλα είμαστε Αμερικανοί», είπε ο Ομπάμα αποχαιρετώντας τον Χέιγκελ.  

Ανώτερος αξιωματούχος απαντώντας στις φήμες που κυκλοφορούν στα δημοσιογραφικά γραφεία στην Ουάσινγκτον είπε «αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι στη βάση αυτής της απόφασης δεν υπάρχουν διαφορές στην πολιτική. Ο υπουργός δεν παραιτείται σε ένδειξη διαμαρτυρίας και δεν “απολύεται”».

Βασικοί υποψήφιοι για να αντικαταστήσουν τον Χέιγκελ, ο οποίος θα παραμείνει επικεφαλής του υπουργείου μέχρι να εγκριθεί ο αντικαταστάτης του από τη Γερουσία, είναι η Μισέλ Φλορνόι, πρώην υφυπουργός Άμυνας, ο Άστον Κάρτερ, επίσης πρώην υφυπουργός Άμυνας καθώς και ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τζακ Ριντ.