Ερντογάν: Από τη φύση τους οι γυναίκες δεν είναι ίσες με τους άνδρες

  • Στα κατεχόμενα της Κύπρου τη Δευτέρα ο Ερντογάν
    Φωτ.: αρχείο ΕPA

Μπορεί ένα μεγάλο μέρος του ακροατηρίου του να ήταν γυναίκες, ωστόσο ο Τούρκος πρόεδρος δεν πτοήθηκε. Από το βήμα συνεδρίου για τη δικαιοσύνη και τις γυναίκες που πραγματοποιήθηκε στη Κωνσταντινούπολη, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι από τη φύση τους οι γυναίκες δεν μπορούν να είναι ίσες με τους άνδρες και επέκρινε ανοιχτά τις φεμινίστριες κατηγορώντας τες ότι είναι αντίθετες στη μητρότητα.

«Η θρησκεία μας έχει καθορίσει μια θέση για τις γυναίκες [στην κοινωνία]: τη μητρότητα», ανέφερε και συνέχισε: «Κάποιοι άνθρωποι μπορούν να το κατανοήσουν, κάποιοι άλλοι όχι. Δεν μπορεί κανείς να το εξηγήσει στις φεμινίστριες γιατί αυτές δεν δέχονται ούτε καν την ιδέα της μητρότητας».

Σύμφωνα με τον Ταγίπ Ερντογάν η ισότητα των δύο φύλων στην αγορά εργασίας είναι αντίθετη με τους νόμους της φύσης. «Δεν μπορείς να ζητήσεις από μια γυναίκα να κάνει τις ίδιες δουλειές με έναν άνδρα, όπως έκαναν παλιά τα κομμουνιστικά καθεστώτα. Να της δώσεις ένα φτυάρι και να την αναγκάσεις να εργαστεί... Δεν μπορείς να το κάνεις αυτό. Είναι αντίθετο με την ευαίσθητη φυσιολογία της», πρόσθεσε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί να βάλει τις γυναίκες στη… θέση τους. Στο παρελθόν σφοδρές αντιδράσεις είχε προκαλέσει η παραίνεση προς τις οικογένειες να αποκτήσουν τουλάχιστον τρία παιδιά.

Στην Τουρκία –βάσει των στοιχείων της Παγκόσμιας Τράπεζας– το ποσοστό των γυναικών που εργάζονται είναι μόλις 29% έναντι 54% στη Γερμανία και 57% στις ΗΠΑ.