14 Ιούνιος 2013, 17:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Οκτώβριος 2014, 12:05

Γενοκτονία των Αρμενίων: Η Τουρκία προειδοποιεί το Βατικανό

  • Σήμερα η πορεία στη Θεσσαλονίκη για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αντέδρασε με γραπτή ανακοίνωση το Σάββατο 8 Ιούνιου στις παρατηρήσεις του Πάπα Φραγκίσκου που περίγραψε τις σφαγές των Αρμενίων κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου ως «πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα», προειδοποιώντας ότι αυτή η θέση θα μπορούσε να βλάψει τη σχέση μεταξύ των δύο χωρών.

«Αυτό που αναμένεται από τον παπισμό, υπό την ευθύνη της πνευματικής λειτουργίας του, είναι να συμβάλει στην ειρήνη στον κόσμο, αντί να αυξήσει την εχθρότητα σχετικά με τα ιστορικά γεγονότα», ανέφερε η δήλωση.
«Ο πρέσβης του Βατικανού καλέστηκε στις 7 Ιούνιου 2013, στο Υπουργείο Εξωτερικών και του ειπώθηκε ότι οι παρατηρήσεις του Πάπα Φραγκίσκου ήταν απαράδεκτες».

«Τονίσαμε ότι το Βατικανό θα έπρεπε να αποφύγει ενέργειες οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν ανεπανόρθωτες συνέπειες για τις σχέσεις μας», πρόσθετει η δήλωση.

Ο Πάπας Φραγκίσκος περιέγραψε τις σφαγές Αρμενίων κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου ως «η πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα» κατά τη διάρκεια συνάντησης με μια αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Πατριάρχη των Αρμενίων Καθολικών της Κιλικίας, στις 3 Ιουνίου.

Ο Πάπας συναντήθηκε με μέλη της αντιπροσωπείας και όταν ένας από αυτά είπε ότι ήταν απόγονη των θυμάτων της γενοκτονίας, ο ίδιος απάντησε: «Η πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα, ήταν αυτή των Αρμενίων», επαναλαμβάνοντας την παλαιότερη αναγνώριση του των σφαγών ως «γενοκτονία των Αρμενίων», ενώ ο ίδιος ήταν επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας στο Μπουένος Άιρες ως καρδινάλιος.

Το 2006, κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων που σηματοδότησαν την 91η επέτειο της γενοκτονίας στο Μπουένος Άιρες, προέτρεψε την Τουρκία να αναγνωρίσει τη «γενοκτονία» ως «σοβαρό έγκλημα της Οθωμανικής Τουρκίας κατά του αρμενικού λαού και του σύνολου της ανθρωπότητας».

Πηγή: infognomonpolitics.blogspot.gr

Σχετικά άρθρα:

Ο Πάπας αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων!