24 Νοέμβριος 2014, 15:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Νοέμβριος 2014, 15:26

Το καταφύγιο του Χότζα αποκαλύπτει τα μυστικά του

  • Το καταφύγιο του Χότζα αποκαλύπτει τα μυστικά του
  • Το καταφύγιο του Χότζα αποκαλύπτει τα μυστικά του
  • Το καταφύγιο του Χότζα αποκαλύπτει τα μυστικά του

Άρωμα Ψυχρού Πολέμου αναδύεται από το αντιπυρηνικό καταφύγιο του δικτάτορα Ενβέρ Χότζα που άνοιξε τις άλλοτε επτασφράγιστες πύλες του στο κοινό της Αλβανίας.

Μετά από απόφαση του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, το καταφύγιο που βρίσκεται στο κέντρο των Τιράνων και κατασκευάστηκε τη δεκαετία του ’70 ενόψει «της ολοκληρωτικής επίθεσης των υπερδυνάμεων», αποκαλύπτει τα μυστικά του σε όποιον ενδιαφέρεται να τα μάθει.

Το καταφύγιο αποτελείται από πέντε υπόγειους ορόφους και διαθέτει 130 χώρους. Οι χώροι του είναι εξοπλισμένοι με την πλέον σύγχρονη τεχνολογία της εποχής.

Εκεί μπορούσε να στεγαστεί όλη η ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος Αλβανίας. Υπάρχουν γραφεία για τους ηγέτες και αίθουσα για τη σύγκληση της Βουλής. Τα υπνοδωμάτια του Ενβέρ Χότζα και του πρωθυπουργού Μεχμέτ Σέχου έχουν παραμείνει ανέπαφα.

Το αντιπυρηνικό κρησφύγετο συνδεόταν με ειδικές σήραγγες με τα κεντρικά γραφεία του κόμματος και της κυβέρνησης, καθώς και τις κατοικίες των ηγετών.

Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό ως έκθεση με τον τίτλο «Bunkart». Στη συνέχεια θα μετατραπεί σε μουσείο της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου.

Παρόμοια αντιπυρηνικά υπόγεια υπάρχουν και σε άλλες αλβανικές πόλεις. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί το κρησφύγετο της πόλης του Αργυροκάστρου, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα, το οποίο σε βάθος μερικών δεκάδων μέτρων διαπερνά, κατά μήκος, όλο το μεσαιωνικό κάστρο και εκτείνεται στη συνέχεια κάτω από όλη την παλιά πόλη.

Με την ευκαιρία της παρουσίασης του καταφυγίου, ο Έντι Ράμα ανακοίνωσε ότι σύντομα θα ανοιχτούν και οι φάκελοι της Σιγκουρίμι, δηλαδή των αλβανικών μυστικών υπηρεσιών εκείνης της περιόδου. Το θέμα προκαλεί τριγμούς στην πολιτική σκηνή της γειτονικής χώρας, μια και πολλοί από τους πρώην πράκτορες και συνεργάτες των μυστικών υπηρεσιών βρίσκονται σε σημαντικές θέσεις της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της Αλβανίας.