24 Νοέμβριος 2014, 13:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Νοέμβριος 2014, 13:18

Η προσφορά των Ποντίων στο ελληνικό έθνος στην «Ποντιακή Εστία» Στουτγάρδης

  • Η προσφορά των Ποντίων στο ελληνικό έθνος στην «Ποντιακή Εστία» Στουτγάρδης

Το 25ο Σεμινάριο Ιστορίας και Λαογραφίας διοργάνωσε η Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη (ΟΣΕΠΕ), το Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014.

Στους φιλόξενους χώρους του Συλλόγου Ποντίων Στουτγάρδης «Ποντιακή Εστία» ο καθηγητής Θεοφάνης Μαλκίδης, διδάκτωρ Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Μελετητών Γενοκτονιών (International Association of Genocide Scholars ή IAGS) ανέλυσε με ιστορικά τεκμηριωμένα στοιχεία την προσφορά των Ποντίων στο ελληνικό έθνος και μίλησε για την Αναγέννηση του 19ου και 20ου αιώνα.

Με την χρήση φωτογραφικού υλικού και ιστορικών ντοκουμέντων ο Θ. Μαλκίδης μοιράστηκε τις γνώσεις του με το κοινό που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της ΟΣΕΠΕ δίνοντας μεγάλο βάρος στο ρόλο που μπορεί να παίξει η διασπορά στην Αναγέννηση του Έθνους σήμερα, αλλά και στο ζήτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

«Στο πρόσωπο του Θ. Μαλκίδη βρήκαμε έναν φλογερό πατριώτη, έναν χαρισματικό άνθρωπο με γνώσεις και δύναμη λόγου που μας κάνει να νιώθουμε και πάλι υπερήφανοι που είμαστε Έλληνες» δήλωσε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας  Ηλίας Μαυρίδης με το πέρας της εισήγησης και του διαλόγου που ακολούθησε.

Σκοπός των ετήσιων σεμιναρίων Ιστορίας και Λαογραφίας που διοργανώνονται με επιτυχία από την Ομοσπονδία Ποντίων στην Ευρώπη είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς, η επικοινωνία, η ανταλλαγή απόψεων και οι εποικοδομητικές συζητήσεις που πλαισιώνουν κάθε εκδήλωση.