24 Νοέμβριος 2014, 12:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Νοέμβριος 2014, 12:10

Regin, νέος σούπερ ιός με «άρωμα» κυβερνοκατασκοπείας

  • Regin, νέος σούπερ ιός με «άρωμα» κυβερνοκατασκοπείας

Ο μυστικός πόλεμος μεταξύ των κρατών για την υποκλοπή πληροφοριών και η κατασκοπεία για την ανακάλυψη κρυφών δεδομένων ξαναέρχονται στην επιφάνεια με αφορμή έναν νέο σούπερ κυβερνοϊό.

Όλα ξεκίνησαν από την ανακοίνωση της εταιρείας ασφάλειας του διαδικτύου Symantec ότι ανακάλυψε έναν από τους πλέον εξελιγμένους ιούς που έχουν ποτέ βρεθεί. Ο ιός ονομάστηκε Regin και πιθανότατα δημιουργήθηκε από κάποια κυβέρνηση. Εκτιμάται μάλιστα ότι έχει χρησιμοποιηθεί, εδώ και έξι χρόνια, εναντίον διαφόρων στόχων ανά τον κόσμο!

Σύμφωνα με το BBC, περισσότερο φαίνεται να έχουν «χτυπηθεί» υπολογιστές στη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία και την Ιρλανδία.

Υποκλοπέας αόρατος και… διακριτικός

Ο Regin από τη στιγμή που θα εγκατασταθεί σε ένα μηχάνημα μπορεί να «κλέβει» τα περιεχόμενα του υπολογιστή και τους κωδικούς ασφαλείας αλλά και να διαβάζει διαγραμμένα αρχεία χωρίς να γίνεται αντιληπτός.

Η πολυπλοκότητα του λογισμικού του δείχνει στους ειδικούς ότι μάλλον δημιουργήθηκε από κάποια κυβέρνηση για λόγους κατασκοπείας εναντίον άλλων κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και ατόμων. Εκτιμάται ότι χρειάστηκαν μήνες ή και χρόνια έως ότου αναπτυχθεί, και οι δημιουργοί του δούλεψαν σκληρά για να κρύψουν τα ίχνη του.

Ειδικός της Symantec δήλωσε ότι «μοιάζει να προέρχεται από κάποιον δυτικό οργανισμό, λόγω του επιπέδου της επιδεξιότητας και της τεχνογνωσίας που ενσωματώνει, καθώς και του χρόνου που χρειάστηκε για να αναπτυχθεί».

Κι ο κρυφός πόλεμος μεταξύ κρατών, κυβερνήσεων και συμφερόντων καλά κρατεί. Κι εμείς πόσα ακόμα δεν ξέρουμε ή πόσα δεν θα μάθουμε ποτέ...