24 Νοέμβριος 2014, 11:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Νοέμβριος 2014, 12:27

Τα ωραία πράγματα την εποχή της κρίσης – Ένα ταξίδι από την Ισπανία στη Θεσσαλονίκη

  • Τα ωραία πράγματα την εποχή της κρίσης – Ένα ταξίδι από την Ισπανία στη Θεσσαλονίκη
  • Τα ωραία πράγματα την εποχή της κρίσης – Ένα ταξίδι από την Ισπανία στη Θεσσαλονίκη

Αν και δηλώνει γραφίστας, στην πραγματικότητα ο Ισπανός Χαβιέ Μπέλο είναι κάτι πολύ περισσότερο: ένας ανήσυχος τύπος που έχει ζήσει και στην Ελλάδα, αποφασισμένος να δείξει ότι υπέροχα πράγματα και άνθρωποι αναπτύσσονται και κινούνται μέσα τις στάχτες της οικονομικής κρίσης στον ευρωπαϊκό Νότο.

Έχοντας θέση σε εφαρμογή το πρότζεκτ Crisis What Crisis, με στόχο να δημιουργήσει ένα ντοκιμαντέρ για όλα τα όμορφα που γίνονται αυτή την άσχημη περίοδο στην Πορτογαλία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία, τις επονομαζόμενες χώρες PIGS, ο Χαβιέ έφυγε πριν από λίγες μέρες από το Λαλίν στην αυτόνομη περιφέρεια της Γαλικίας για να υλοποιήσει ένα πρωτοποριακό ταξίδι, με τελικό προορισμό τη Θεσσαλονίκη.

Με όχημα μια παλιά μοτοσικλέτα virago 1100 του ΄97, ο Ισπανός που είναι παντρεμένος με Ελληνίδα και έχουν μια κόρη, έχει μέχρι τώρα διασχίσει με πολλά προβλήματα τις πόλεις Μπράγκα, Γκιμαράες, Πόρτο και Λισαβόνα- συναντήθηκε με τον Πάμπλο Ιγκλέσιας του κινήματος Podemos- στην Πορτογαλία και Εστρεμαδούρα, Γαλικία στην Ισπανία. Θα ακολουθήσουν Μαδρίτη, Μούρθια, Βαλένθια, Ρώμη και Νάπολη στην Ιταλία, ενώ τελικός σταθμός του θα είναι η χώρα μας. Ο Χαβιέ θα πάει στην Πάτρα, τον Πειραιά και την Θεσσαλονίκη, όπου θα ολοκληρωθεί και το ταξίδι.

Παράλληλα θα κινηματογραφεί με μικρή κάμερα τους πρωταγωνιστές που θα συναντάει στο δρόμο του, θα διηγείται σε πρώτο πρόσωπο τη μοναδική εμπειρία του, θα διατυπώνει τους φόβους, τις απόψεις και τις χαρές του μέσω ενός οπτικοακουστικού μπλογκ. Το τελικό προϊόν θα είναι ένα ντοκιμαντέρ δρόμου με άδεια του Creative Commons και θα υπάρξει σχετική ιστοσελίδα.

Το εγχείρημα, σύμφωνα με τον Χαβιέ, «απευθύνεται σε όλα τα άτομα που αναζητούν νέους τρόπους ζωής, εκτός των στάνταρ της παραγωγής, άτομα που ενδιαφέρονται να μετατρέψουν και να αλλάξουν τα πράγματα, μέσα από τη συμμετοχή, την αλληλεγγύη και που στοιχηματίζουν σε ένα κόσμο πιο ανοιχτό και βιώσιμο».