24 Νοέμβριος 2014, 10:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Νοέμβριος 2014, 10:25

Χειροπέδες στον Πορτογάλο πρώην πρωθυπουργό Σόκρατες – Τι αποκάλυψαν οι έρευνες

  • Χειροπέδες στον Πορτογάλο πρώην πρωθυπουργό Σόκρατες – Τι αποκάλυψαν οι έρευνες
    Ο Ζοζέ Σόκρατες όταν ακόμα ήταν ένας εξαιρετικά δημοφιλής πρωθυπουργός

Κάποτε έλυνε και έδενε στην Πορτογαλία. Σήμερα είναι «δεμένος» σε ένα από τα κρατητήριά της χώρας, εκεί όπου μπαίνουν οι κοινοί εγκληματίες. Σε αυτήν την κατηγορία εντάσσεται πλέον ο Πορτογάλος πρώην πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες, ο άνθρωπος που οδήγησε τη χώρα του στο μνημόνιο και τους συμπατριώτες του στην εξαθλίωση.

Γνωστός για την πολυτελή ζωή του, ο Ζοζέ Σόκρατες συνελήφθη κατηγορούμενος για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και φοροδιαφυγή, τρία χρόνια μετά την ήττα του στις γενικές εκλογές και την αποχώρησή του από την πορτογαλική πολιτική σκηνή. Ο δημόσιος κατήγορος ανακοίνωσε ότι η έρευνα των αρχών εστιάζει σε τραπεζικές συναλλαγές και μεταφορές χρημάτων που έγιναν από άγνωστη πηγή.

Η σύλληψη του πρώην πρωθυπουργού έγινε την Παρασκευή στο αεροδρόμιο της Λισαβόνας και ενώ επέστρεφε από το Παρίσι, προκαλώντας σοκ στην Πορτογαλία. Είναι άλλωστε η πρώτη φορά που συλλαμβάνεται ένας τόσο υψηλά ιστάμενος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Προς το παρόν δεν είναι σαφές εάν τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορείται διαπράχτηκαν από το 2005 έως το 2011, δηλαδή την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός, ή αν αφορούν την εποχή που ήταν υπουργός Περιβάλλοντος.

Κύκλοι των Σοσιαλιστών εκτιμούν ότι δεν είναι τυχαία η χρονική στιγμή της σύλληψης. Βρισκόμαστε ένα χρόνο πριν από τις εκλογές και το κόμμα τους προηγείται σταθερά έναντι των κυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών.

Πάντως ο νυν πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Πέδρο Πάσος Κοέλιο, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στο έργο των δικαστικών αρχών υπογραμμίζοντας: «το σημαντικό είναι οι Πορτογάλοι να ξέρουν ότι η χώρα έχει ισχυρούς θεσμούς που λειτουργούν».

Προκαλούσε με την πολυτελή ζωή του

Μετά την ήττα του στις εκλογές του 2011, ο Ζοζέ Σόκρατες είχε μετακομίσει στο Παρίσι. Σύμφωνα με πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης, είχε επιστρέψει στα πανεπιστημιακά έδρανα ως φοιτητής, ενώ είχε αγοράσει ένα ακίνητο αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Εύλογη ήταν η απορία, πώς ένας άνθρωπος που δεν εργαζόταν και ζούσε σε μια από τις ακριβότερες πόλεις της Ευρώπης άντεχε οικονομικά τόση χλιδή. Διενεργήθηκε σχετική έρευνα αλλά δεν προέκυψε κάποιο στοιχείο.

Πέρυσι ο Σόκρατες άρχισε να εργάζεται ως σύμβουλος και σχολιαστής σε τηλεοπτική εβδομαδιαία εκπομπή.