23 Νοέμβριος 2014, 13:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Νοέμβριος 2014, 13:49

Νταβούτογλου ξανά: Θα συνεχίσουμε τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ!

  • Νταβούτογλου ξανά: Θα συνεχίσουμε τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ!

Αδιαλλαξία συγκεκαλυμμένη στο όνομα της «ειρήνης» επέδειξε για μια ακόμα φορά ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος κατά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν ζήτησε μεν την άμεση επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό επισημαίνοντας πως «όλοι θα κερδίσουν», λίγο αργότερα όμως, από το βήμα διεθνούς ενεργειακού φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη μήνυσε ότι αν οι Ελληνοκύπριοι προχωρήσουν σε εκμετάλλευση των κοιτασμάτων αερίου, η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες νότια της Κύπρου.

Τοποθετώντας την αξίωσή του για συνεκμετάλλευση σε ένα περιτύλιγμα αναζήτησης της ειρήνης –«η ειρήνη πρέπει να επιτευχθεί χωρίς καθυστέρηση», είπε- ο Νταβούτογλου επέμεινε στην προκλητική θέση της Τουρκίας ότι τα κοιτάσματα φυσικού αερίου ανήκουν σε όλες τις πλευρές.

Οι απανωτές δηλώσεις του διαμορφώνουν και το κλίμα ενόψει της επίσκεψής του στην Αθήνα στις 5 και 6 Δεκεμβρίου. Άλλωστε με κάθε ευκαιρία η τουρκική και η τουρκοκυπριακή πλευρά επαναλαμβάνουν τις προκλητικές απαιτήσεις τους. Το βράδυ της Παρασκευής, στο ίδιο ενεργειακό φόρουμ, ο ούτως καλούμενος «υπουργός» Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους Χακάν Ντιντζίγιουρεκ είπε ότι «και τα δύο κράτη έχουν ίσα δικαιώματα στους φυσικούς πόρους», τα οποία δεν πρόκειται να αποποιηθούν οι Τουρκοκύπριοι. «Αυτή είναι κόκκινη γραμμή για μας», είπε.

Ο Μπάιντεν πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην περιοχή της Κύπρου φέρεται απλώς να έκανε συστάσεις στην Τουρκία για αποκλιμάκωση της έντασης, κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Στο θέμα της αντιμετώπισης των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, Μπάιντεν και Ερντογάν δεσμεύτηκαν μόνο να ενισχύσουν τη μεταξύ τους συνεργασία δίχως όμως να εκπονήσουν στρατηγική για μελλοντική συμμαχία που θα περιλαμβάνει τη χρήση της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ από αμερικανικά αεροσκάφη.