23 Νοέμβριος 2014, 12:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Νοέμβριος 2014, 12:53

Ο θάνατος της πλαστικής σακούλας

  • φωτό:flickr/ladymixy-uk

Καλά νέα για το περιβάλλον έρχονται με την ιστορική συμφωνία που επιτεύχθηκε στην ΕΕ με στόχο τον περιορισμό κατά 80% μέχρι το 2025 της χρήσης της πλαστικής σακούλας που ρυπαίνει ανεπανόρθωτα νερό και έδαφος.

Οι Ευρωπαίοι θα αναγκαστούν να επιστρέψουν στην χρήση χάρτινων συσκευασιών και καλαθιών για τα ψώνια τους, έπειτα από δεκαετίες κατάχρησης. Η συμφωνία υπεγράφη στις 21 Νοεμβρίου από εκπροσώπους των 28 κυβερνήσεων των χωρών μελών της ΕΕ και προβλέπει, μεταξύ άλλων, χρέωση της πλαστικής σακούλας μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2019 με στόχο την μείωση της κατανάλωσης σε 90 σακούλες ανά άτομο ετησίως. Απώτερος στόχος: μέχρι το 2025 η ετήσια κατανάλωση να μην ξεπερνά τις 40 σακούλες ανά άτομο. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος για το 2010 ήταν πάνω από 176 σακούλες ανά κάτοικο, με πολλές αποκλίσεις μεταξύ των κρατών.

Στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών μέτρων βρίσκονται οι σακούλες πάχους κάτω των 50 microns οι οποίες διανέμονται δωρεάν από τα σουπερμάρκετ. Το μεγαλύτερο ποσοστό από τα δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες που χρησιμοποιούνται στην ΕΕ, το οποίο ξεπερνά το 90%, κατατάσσονται σε αυτήν την κατηγορία. Μάλιστα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια σακούλες αυτού του τύπου καταλήγουν στα σκουπίδια με αποτέλεσμα να διασκορπίζονται στους υδάτινους πόρους προκαλώντας ασφυξία σε πουλιά, ψάρια και θαλάσσια θηλαστικά. Μετατρέπουν έτσι το φυσικό περιβάλλον σε μια θανάσιμη παγίδα.

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ καλούνται να συμμορφωθούν επιβάλλοντας κανόνες στο εσωτερικό της επικράτειάς τους διαφορετικά αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο ακόμα και παραπομπής στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.