22 Νοέμβριος 2014, 11:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Νοέμβριος 2014, 11:21

Πιάτο... βόμβα Παπανδρέου προς Βενιζέλο

  • Πιάτο... βόμβα Παπανδρέου προς Βενιζέλο
    Γιώργος Παπανδρέου και Ευάγγελος Βενιζέλος σε... άλλες εποχές

Ο Ευάγγελος Βενιζελος βρισκόταν χθες το βράδυ σε ταβέρνα στο Κιλκίς , όταν πληροφορήθηκε τη... βόμβα Παπανδρέου. Μόλις είχε τελειώσει την ομιλία του σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ και δοκίμαζε τοπικούς μεζέδες. Το πιάτο όμως που του σέρβιρε ο πρώην πρωθυπουργός ζητώντάς του Συνέδριο και εκλογή νέου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν εξέπληξε όσους γνωρίζουν τα εσωτερικά του κινήματος.

Η ρήξη είχε διαφανεί και από το τετ-α-τετ που είχαν οι δυο τους στο υπουργείο Εξωτερικών. Με την ανακοίνωσή του, ο Γιώργος Παπανδρέου απλώς δημοσιοποίησε όσα έλεγαν πίσω από τις κλειστές πόρτες. «Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται ένα εγερτήριο πολιτικό δημοκρατικό ΣΟΚ για να ανανήψει. Τίποτα λιγότερο», σημειώνει κοφτά ο Παπανδρέου και ζητά να λυθούν «όλα από την βάση. Τώρα».

Ο Γ. Παπανδρέου ζητά να προκηρυχθεί «Έκτακτο και Ανοιχτό Συνέδριο ΠΑΣΟΚ - Συνέδριο Εκτάκτων Αποφάσεων, με ανοικτό Μητρώο, όπως επιβάλλουν οι περιστάσεις» (τα κεφαλαία γράμματα δικά του). Τονίζει ότι η προκήρυξη Συνεδρίου πρέπει να συνοδεύεται από προσκλητήριο προς όλους, είτε είναι στο ΠΑΣΟΚ σήμερα είτε δεν είναι.

Τονίζει επίσης ότι το σύνολο των μελών του Κινήματος που θα προκύψουν μετά από τις διαδικασίες αυτοοργάνωσης που επιβάλλεται να δρομολογηθούν, θα εκλέξουν με άμεση εκλογή και την Οργανωτική Επιτροπή, που θα καθορίσει και τους κανόνες διεξαγωγής του Συνεδρίου. Σημειώνει επίσης ότι στις ανοιχτές διαδικασίες προς και κατά την διάρκεια του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει να συζητηθούν και να αποφασιστούν τα πάντα: στίγμα, φυσιογνωμία, θέσεις, σύμβολα, δομή, πρόσωπα. Προτείνει, αμέσως μετά το Συνέδριο, να υπάρξει εκλογή νέου Προέδρου από τη βάση.

«Οι πρωτοβουλίες αυτές, μπορούν να προκαλέσουν αυτό το πολιτικό και δημοκρατικό ΣΟΚ που χρειάζεται, το Κίνημα, η χώρα - που χρειαζόμαστε όλοι. Άμεσα» τονίζει ο Γ. Παπανδρέου. Για τον προσωπικό του ρόλο, σημειώνει: «ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, θα τιμήσω μέχρι τέλους την αποστολή που μου εμπιστεύθηκαν οι πολίτες. Και δεσμεύομαι να στηρίξω ένα πραγματικό εγερτήριο ΣΟΚ στο Κίνημα.» Υποστηρίζει τέλος ότι δεν ενδιαφέρεται για καμία καρέκλα. 

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζελος μήνυσε από το Κιλκίς: «Θα τρίβουν τα μάτια τους αυτοί που νομίζουν ότι η Δημοκρατική Παράταξη, που την ονειρεύτηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου, μπορεί να πεθάνει ή να χάσει τον ρόλο της». Ο Ευ. Βενιζέλος εξέφρασε και την πεποίθηση ότι η Δημοκρατική Παράταξη θα γίνει ο τρίτος πόλος, που θα «σπάσει» τον μικρό διπολισμό ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, γι αυτό τον λόγο απηύθυνε πρόσκληση συμμετοχής προς όλους, λέγοντας ότι θα τους περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή.