23 Νοέμβριος 2014, 11:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Μάρτιος 2015, 19:02

Επανεκδίδεται η «Μαύρη Θάλασσα» – Ένα βιβλίο με θέμα τη Γενοκτονία των Ποντίων

  • Επανεκδίδεται η «Μαύρη Θάλασσα» – Ένα βιβλίο με θέμα τη Γενοκτονία των Ποντίων

Η εμπλουτισμένη έκδοση του βιβλίου Μαύρη Θάλασσα του Χρήστου Σαμουηλίδη επανεκδίδεται. Ένα συναρπαστικό και εμβληματικό έργο, που συγκλονίζει με τα φρικτά και ασύλληπτου μεγέθους τραγικά γεγονότα της Γενοκτονίας των Ποντίων. Είναι το πρώτο βιβλίο που αφηγείται σε επική έκταση, με πυρετώδη ρυθμό και με πολύπλευρη δομή, το ολοκαύτωμα το οποίο συντελέστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα.

Το βιβλίο Μαύρη Θάλασσα βγήκε μέσα από την ίδια την πραγματικότητα των γεγονότων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, μέσα από τις εκατοντάδες αφηγήσεις των ίδιων των επιζώντων Ποντίων προσφύγων της πρώτης γενιάς, τις οποίες συνέλεγε επί δεκατέσσερα χρόνια ο συγγραφέας και συνεργάτης του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών. Επισκέφθηκε τα σπίτια τους στις συνοικίες της Αθήνας, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, αλλά και στα χωριά της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας, για να περισώσει τα νωπά ακόμα μαρτύρια, τα δεινοπαθήματα και τους ξεριζωμούς των προσφύγων και για να συνθέσει τη ζωντανή ιστορία και την πρωτοφανή τραγωδία των Ελλήνων ομογενών μας του Πόντου.

Η πρώτη έκδοση κυκλοφόρησε το 1970, αμέσως μετά την άρση της λογοκρισίας από τη χούντα, και έλαβε τιμητικές διακρίσεις από τους συλλόγους «Αργοναύτες Κομνηνοί» και «Εστία Νέας Σμύρνης».

Τώρα επανεκδίδεται για να συνεχίσει τη διαδρομή του μέσα από το ανανεωμένο ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού, ιδιαίτερα της δεύτερης και τρίτης γενιάς των Ποντίων και Μικρασιατών, αλλά και από την προβολή του θέματος των γενοκτονιών και των ολοκαυτωμάτων στην παγκόσμια κοινωνική σκηνή και ιστορία.