14 Ιούνιος 2013, 12:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:31

Μοναδική εικόνα στην Μονή Λειμώνος στην Λέσβο

  • Μοναδική εικόνα στην Μονή Λειμώνος στην Λέσβο

Μια από τις πιο σπάνιες απεικονίσεις του Χριστού και της Παναγίας.

Μια εικόνα που έχει τίτλο «Τα πρώτα βήματα του Χριστού» και απεικονίζει τον Ιησού μικρό παιδί να προσπαθεί να κάνει τα πρώτα του βήματα είναι η πιο παλιά εικόνα που υπάρχει στον ορθόδοξο κόσμο.

Η μοναδική αυτή εικόνα βρίσκεται στην Μονή Λειμώνος στην Λέσβο και χρονολογείται στα τέλη του 16ου αιώνα.

Στο αριστερό μέρος της παριστάνεται η Θεοτόκος, υψηλόκορμη και στραμμένη προς τα δεξιά. Έχει τα χέρια απλωμένα προς το Χριστό, ο οποίος παρουσιάζεται ως μικρό παιδί που βηματίζει προς την αγκαλιά της μητέρας Του, απλώνοντας τα χέρια Του προς το μέρος της.

Τα χαρακτηριστικά του παραπέμπουν μάλλον στην ηλικία των δύο ή τριών ετών παρά στην ηλικία κατά την οποία αρχίζουν τα παιδιά να βηματίζουν, κατά τους έξι με οκτώ πρώτους μήνες της ζωής τους.

Όπως αναφέρει το dogma.gr, η εικόνα θεωρείται μοναδική στον κόσμο ως προς την θεματολογία της. Μάλιστα, είναι αξιοπερίεργο το γεγονός ότι ούτε στα Ευαγγέλια, ούτε στα Απόκρυφα καταγράφεται κάποιο σχετικό επεισόδιο, οπότε δημιουργούνται φυσιολογικά ερωτηματικά για την προέλευση της παράστασης.

Η πιθανότερη ερμηνεία είναι να προέρχεται από το απόκρυφο ευαγγέλιο του Ιακώβου, όπου γίνεται λόγος για την παιδική ηλικία της Παναγίας και τα πρώτα επτά βήματά της.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, πως η εικόνα είναι έργο καλού ζωγράφου, που εργάστηκε σύμφωνα με την τεχνοτροπία της κρητικής σχολής.

Τέλος, να σημειωθεί ότι με βάση αυτήν την εικόνα αρκετοί αγιογράφοι έχουν εμπνευσθεί και έχουν δημιουργήσει παρόμοια έργα.

Πηγή: dogma.gr