21 Νοέμβριος 2014, 17:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Νοέμβριος 2014, 19:49

Με λένε Θανάση και είμαι Ρωμιός...

  • Με λένε Θανάση και είμαι Ρωμιός...

Περήφανος για τη ρωμαίικη καταγωγή του ο Αθανάσιος Κοσσέ, ο φωτορεπόρτερ που έφυγε τον περασμένο Μάιο από την Ελλάδα για να πάει στο Ντονέτσκ να πάρει τη μητέρα του και να την φέρει εδώ για να είναι ασφαλής, έχασε τη ζωή του πολεμώντας στο πλευρό των ανταρτών στην Ανατολική Ουκρανία.

Γεννημένος στην Πολίχνη (Ραζντόλνογε), έξω από το Ντονέτσκ, πριν από 49 χρόνια, ο Φάνια (όπως τον φώναζαν οι φίλοι του) ζούσε τα τελευταία είκοσι χρόνια στην Καλλιθέα με την σύζυγο και τα δυο παιδιά τους. Η επιστροφή στα μέρη που μεγάλωσε εν μέσω των πολεμικών συγκρούσεων άλλαξε τα σχέδιά του, κι έτσι αντί να φέρει τη μητέρα του στην Ελλάδα έμεινε εκείνος εκεί για να πολεμήσει για την ανεξαρτησία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ. Μαζί είχε τις φωτογραφικές μηχανές του και συγκέντρωνε υλικό για να κάνει ντοκιμαντέρ με τίτλο «Η λευκή βίβλος του φασισμού στην Ουκρανία».

«Δεν πρόκειται να γυρίσω στην Ελλάδα μέχρι να νικήσουμε. Σας περιμένω όλους εδώ για να γιορτάσουμε τη νίκη. Οι δικοί μου διαμαρτυρήθηκαν, γκρίνιαξαν, αλλά ήξεραν ότι δεν μπορώ να αλλάξω την απόφασή μου ... Τώρα δεν είναι η ώρα για ουδετερότητα. Τώρα πρέπει να χτυπηθούν οι φασίστες και οι εγκληματίες κατακέφαλα!» είχε γράψει ο ίδιος τον περασμένο Ιούλιο, θέλοντας να συστηθεί σε όλους όσοι είχαν ακούσει για τον Έλληνα φωτορεπόρτερ που είχε ενταχθεί στις δυνάμεις των ρωσόφωνων ανταρτών. Τότε είχε γράψει ότι τον λένε Θανάση, τον φωνάζουν Φάνια και είναι Ρωμιός της Αζοφικής...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ