21 Νοέμβριος 2014, 18:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Νοέμβριος 2014, 18:43

Θεσσαλονίκη: Σε ποιους δήμους παραδίδονται μαθήματα ποντιακής διαλέκτου

  • Θεσσαλονίκη: Σε ποιους δήμους παραδίδονται μαθήματα ποντιακής διαλέκτου

Πολύ μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των κατοίκων του νομού Θεσσαλονίκης –κυρίως Ποντίων, αλλά και ατόμων διαφορετικής καταγωγής– να παρακολουθήσουν μαθήματα εκμάθησης ποντιακής, που πραγματοποιεί το υπουργείο Παιδείας μέσω των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης στους δήμους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στους οκτώ από τους 14 δήμους του νομού Θεσσαλονίκης ξεκίνησαν αυτήν την εβδομάδα (ή θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα) τμήματα εκμάθησης της ποντιακής διαλέκτου.

Μέχρι πέρυσι τα προγράμματα –διάρκειας 150 ωρών– γίνονταν με ευθύνη των δήμων, ωστόσο από φέτος υλοποιούνται από το Υπουργείο Παιδείας μέσω των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης. Εκεί υποβλήθηκαν οι αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους, και με ευθύνη τους έγινε η επιλογή των εκπαιδευτικών. Οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να παραχωρούν αίθουσες διδασκαλίας σε κάποια από τα σχολικά τους συγκροτήματα.

Ενδεικτικό του τεράστιου ενδιαφέροντος για εκμάθηση της ποντιακής είναι το γεγονός ότι στο Δήμο Θεσσαλονίκης τα τμήματα είχαν συμπληρωθεί 24 ώρες αφότου είχαν ξεκινήσει οι αιτήσεις!

Οι δήμοι στους οποίους υλοποιούνται προγράμματα εκμάθησης ποντιακής είναι οι εξής:

  • Δήμος Θεσσαλονίκης: Η διδασκαλία γίνεται στο 55ο Δημοτικό Σχολείο (Κρυστάλλη 10) και στο 14ο Γενικό Λύκειο (διασταύρωση των οδών Θεμιστοκλή Σοφούλη και Ανδρέα Παπανδρέου). Τα μαθήματα ξεκίνησαν την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου και πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, από τις 18:00 έως τις 21:00
  • Δήμος Θέρμης: Στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Θέρμης (Μακρυγιάννη 47) πραγματοποιούνται τα μαθήματα, τα οποία ξεκίνησαν τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου. Γίνονται κάθε Δευτέρα από τις 18:00 έως τις 21:00, και κάθε Τετάρτη από τις 18:00 μέχρι τις 20:00.
  • Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης: Την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου ξεκίνησαν τα μαθήματα ποντιακής γλώσσας στο Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης. Οι μαθητές τα παρακολουθούν στο 1ο Γενικό Λύκειο Μενεμένης (Έλλης Αλεξίου 14) κάθε Δευτέρα από τις 16:00 μέχρι τις 18:00, κάθε Τρίτη από τις 16:00 έως τις 19:00 και κάθε Πέμπτη από τις 16:00 μέχρι τις 19:00.
  • Δήμος Καλαμαριάς: Έναρξη μαθημάτων την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου, και κάθε Πέμπτη και Παρασκευή από τις 18:00 έως τις 21:00, στο 15ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς (διασταύρωση των οδών Παπάγου και Καλλίδου).
  • Δήμος Παύλου Μελά: Στις 10 Νοεμβρίου άρχισαν τα μαθήματα εκμάθησης της ποντιακής στο Δήμο Παύλου Μελά. Γίνονται κάθε Δευτέρα και Τετάρτη, από τις 18:00 έως τις 21:00, στο 1ο Γενικό Λύκειο Σταυρούπολης (Πεσόντων Ηρώων 2).
  • Δήμος Δέλτα: Τον Ιανουάριο θα ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους για εκμάθηση της ποντιακής και τα μαθήματα αναμένεται να αρχίσουν από το Φεβρουάριο.
  • Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου: Στις αρχές του 2015 αναμένεται να ξεκινήσουν τα μαθήματα Ποντιακής γλώσσας και εδώ. Αν και υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από σπουδαστές, τα μαθήματα δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει διότι δεν υπάρχει αντίστοιχο ενδιαφέρον από εκπαιδευτές.
  • Δήμος Λαγκαδά: Πρόβλημα με την εύρεση εκπαιδευτών αντιμετωπίζει και το Κέντρο Δία Βίου Μάθησης του Δήμου Λαγκαδά, με αποτέλεσμα να έχει μεταφερθεί για τον Φεβρουάριο η υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους σπουδαστές. Με την ολοκλήρωση θα αρχίσουν και τα μαθήματα.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης