Σάββας Καλεντερίδης
21 Νοέμβριος 2014, 14:37

Ο στρατηγικός στόχος της Άγκυρας για τη Συρία και οι ΗΠΑ

Από σήμερα βρίσκεται στην Τουρκία ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, όπου θα συναντηθεί με τους Ερντογάν και Νταβούτογλου αλλά και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη
κ.κ. Βαρθολομαίο.

Η επίσκεψη του ανώτατου πολιτικού αξιωματούχου των ΗΠΑ έρχεται μετά τις δηλώσεις του ιδίου ότι η Τουρκία υποστηρίζει τους τρομοκράτες του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους (Ι.Κ.), την επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου σύμφωνα με την οποία ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος απολογήθηκε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τη δήλωση του ιδίου που στην ουσία διαψεύδει τον Λευκό οίκο, στην οποία λέει επί λέξει: «Όχι δεν απολογήθηκα. Ποτέ δεν απολογήθηκα σε αυτόν. Τον ξέρω καλά. Είχα επαφές μαζί του. Του τηλεφώνησα και του είπα, κοίτα, αυτά που μεταδόθηκαν δεν ανταποκρίνονται με ακρίβεια σε αυτά που είπα. Αυτά είπα».

Επίσης, η επίσκεψη Μπάιντεν γίνεται σε μια στιγμή που η τουρκική κυβέρνηση και το τουρκικό κράτος με έναν τρόπο που θα μπορούσε κανείς με άνεση να τον χαρακτηρίσει… πρωτόγονο, προσπαθούν με δηλώσεις και δημοσιεύματα που αναπαράγει «αμάσητα» σχεδόν το σύνολο του τουρκικού τύπου, να δημιουργήσει την εντύπωση ότι οι ΗΠΑ έχουν κάνει στροφή και υιοθετούν πλέον την πολιτική της Τουρκίας στη Συρία.

Η καταιγίδα των δημοσιευμάτων έγινε μετά από σχετικό δημοσίευμα του CNN (12/11), σύμφωνα με το οποίο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανέθεσε σε ομάδα συμβούλων εθνικής ασφάλειας να επεξεργαστούν σχέδιο αντιμετώπισης του Ι.Κ. μετά την ανατροπή του Μπασάρ Άσαντ, κάτι που αποτελεί στρατηγικό στόχο της Τουρκίας, η οποία σχεδιάζει να καταστήσει κυριολεκτικά προτεκτοράτο της τη Συρία, με την επικράτηση της λεγόμενης συριακής αντιπολίτευσης.

Τα δημοσιεύματα επαναλήφθηκαν με μεγαλύτερη ένταση μετά τη σύνοδο των G-20 στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας, όπου το γεγονός ότι ο Ομπάμα άκουσε τις θέσεις του Νταβούτογλου για τη Συρία παρουσιάστηκε διθυραμβικά στον τουρκικό Τύπο ως αποδοχή και συμφωνία από πλευράς των ΗΠΑ ότι πρέπει πρώτα –ή παράλληλα με τις επιχειρήσεις της συμμαχίας εναντίον των τζιχαντιστών– να ανατραπεί ο Άσαντ και στη συνέχεια να καταπολεμηθεί η απειλή που ακούει στο όνομα του Ι.Κ.

Μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού της Άγκυρας για τη Συρία είναι η δημιουργία ζώνης ασφαλείας στα συριακά εδάφη (η Ουάσιγκτον δήλωσε οριζοντίως και καθέτως ότι δεν αποτελεί προτεραιότητά της), η οποία ζώνη ασφαλείας –όλως τυχαίως– συμπίπτει με τα εδάφη στα οποία οι Κούρδοι έχουν ιδρύσει τα τρία καντόνια, όπου οι λαοί, οι εθνότητες και οι θρησκευτικές ομάδες που κατοικούν εκεί εκπροσωπούνται και συμμετέχουν ακριβοδίκαια στη διοίκηση και στην άσκηση εξουσίας!

Αυτό το σύστημα της ακριβοδίκαιης εκπροσώπησης εθνοτήτων και θρησκευτικών ομάδων είναι που προκαλεί τρόμο στην Άγκυρα, η οποία ήταν αυτή που οδήγησε, μετά από σχετική συμφωνία, τους τζιχαντιστές και το Ι.Κ. να κινηθούν εναντίον της ηρωικής και συνάμα μαρτυρικής πόλης Κομπάνι, πρωτεύουσα το κεντρικού καντονίου. Επίσης, η Άγκυρα είναι αυτή που
–εξαργυρώνοντας την καθοριστικής σημασίας για την επιβίωση και γιγάντωσή τους υποστήριξη– οδήγησε το Ι.Κ. και την Αλ Νούσρα, παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία, να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να επιτεθούν εναντίον του δυτικού καντονίου, αυτού της Αφρίν, το οποίο απέχει μόλις πενήντα χιλιόμετρα από τις ακτές της Μεσογείου, όπου σχεδιάζουν (αργά η γρήγορα) να αποκτήσουν διέξοδο οι Κούρδοι.

Επίσης, η επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στην Κωνσταντινούπολη γίνεται σε μια εποχή που ο Ερντογάν, εκτός του ότι δηλώνει ότι οι μουσουλμάνοι είναι αυτοί που ανακάλυψαν την Αμερική (!), δηλητηριάζει με δηλώσεις του καθημερινά την αφιονισμένη από τον σωβινισμό και ισλαμικό φανατισμό τουρκική κοινή γνώμη ότι η κακή Δύση, με νέους… Λόρενς της Αραβίας που κινούνται στην περιοχή, θέλει να διαλύσει την Τουρκία, όπως έγινε τη δεύτερη δεκαετία του 20ού αιώνα.

Αν κρίνουμε δε από διαρροές αλλά και από δηλώσεις υψηλόβαθμων Τούρκων αξιωματούχων ότι πίσω από τη φανερή υποστήριξη των ΗΠΑ στο Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας (PYD) στην ηρωική πόλη Κομπάνι και την υπόγεια στήριξη προς το ΡΚΚ κρύβονται ύποπτα σχέδια των ΗΠΑ και των σιωνιστών για τη δημιουργία συνθηκών που θα οδηγήσουν στην ομοσπονδοποίηση/διάλυση της Τουρκίας, έξοδο των Κούρδων στη θάλασσα και εν γένει την υποβάθμιση της στρατηγικής αξίας της Τουρκίας, τότε μάλλον στους Λόρενς της Αραβίας η Άγκυρα θα πρέπει να συγκαταλέγει και τον ίδιο τον Τζο Μπάιντεν.

Δεδομένης δε της συμπεριφοράς των Τούρκων στον Άγγλο ήρωα, καλό θα είναι κάποιος να συστήσει στον Αμερικανό αξιωματούχο να προσέχει.