• ΑΡΧΕΙΟ
13 Ιούνιος 2013, 17:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Οκτώβριος 2014, 11:27

21 έως 23 Ιουν 2013: Παρχάρια 2013. 12ο Συναπάντεμαν Ποντίων

  • 21 έως 23 Ιουν 2013: Παρχάρια 2013. 12ο Συναπάντεμαν Ποντίων

Ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Ροδόπης Η Τραπεζούντα σας προσκαλεί στις τριήμερες εκδηλώσεις Παρχάρια 2013 στις 21 έως 23 Ιουνίου 2013

Πρόγραμμα εκδηλώσεων:

Παρασκευή 21 Ιουνίου
Παρουσίαση της θεατρικής παράστασης «Η κυρά Καλή και τα δώδεκα μήνας», στην Ποντιακή Διάλεκτο, από την εφηβική θεατρική ομάδα του Συλλόγου και έκθεση ζωγραφικής από τους μικρούς μαθητές της Άννας Πιτέλινα με θέμα τα Παρχάρια και τον Πόντο.
Διασκευή θεατρικού: Χρύσα Μαυρίδου
Χώρος: Γήπεδο τένις στον οικισμό Ποντίων στην Νέα Μοσυνούπολη
Ώρα: 8:00 μ.μ.

Σάββατο 22 Ιουνίου
Παρουσίαση του βιβλίου της Όλγας Αυγητίδου «Η ζωή μ’ εν’σσα χερια σ’» στην Ποντιακή Διάλεκτο.
Χώρος: Θρακικό Ωδείο Κομοτηνής
Ώρα: 7:00 μ.μ.
Θα ακολουθήσει μουσικοχορευτική παράσταση από το παιδικό χορευτικό τμήμα του Συλλόγου

Κυριακή 23 Ιουνίου
Υπαίθριο Ολοήμερο Πανηγύρι στο Οχυρό της Νυμφαίας, στην τοποθεσία Γέφυρα του Βοσκού.
Ώρα έναρξης 9:00 π.μ.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μουσικοχορευτική παράσταση από τα χορευτικά τμήματα των Πολιτιστικών Σωματείων της Ροδόπης, επίδειξη πάλης, προσφορά παραδοσιακών εδεσμάτων, παραδοσιακό ποντιακό γλέντι.

Η παράδοση των λαϊκών υπαίθριων πανηγυριών των Ελλήνων του Πόντου ξεκινά από τα διάσπαρτα καλοκαιρινά θέρετρα των οροπεδίων του Ποντιακών Άλπεων όπου κατέφευγαν μαζικά οι κάτοικοι των πόλεων και των χωριών της παραλιακής ζώνης ιδιαίτερα κατά τους πρώτους θερινούς μήνες τόσο για το ιδιαίτερα υγιεινό κλίμα τους όσο και για ψυχαγωγία. Στα πιο πολυσύχναστα παρχάρια ο χορός και το τραγούδι αποτελούσε καθημερινό φαινόμενο όπως επίσης τα παραδοσιακά παιχνίδια και τα παραδοσιακά αθλήματα.

Ο Ελληνισμός του Πόντου πιστός πάντα στις παραδόσεις των προγόνων όπου και αν βρέθηκε στο διάβα των αιώνων δεν λησμόνησε ποτέ τα πανηγύρια των Οροπεδίων του Πόντου. Οι μνήμες που έγιναν βίωμα ακόμα και στις νεότερες γενιές μέσα από τις αφηγήσεις οδήγησαν στην συνέχιση αυτής της παράδοσης σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη.

Η παρουσία σας θα μας τιμήσει.
Με εκτίμηση  το ΔΣ του Συλλόγου.

Σύλλογος Ποντίων Ν. Ροδόπης "Η Τραπεζούντα"
Δείτε τα στοιχεία του Συλλόγου